Na stručnom usavršavanju u Žilini

U periodu od 8. do 11. aprila 2015. u organizaciji Žilinskog regiona (Slovačka) četvrti put je organizovan seminar za profesore slovačkog jezika, istorije i građanskog vaspitanja.

zilina 002

Iz Srbije je učestvovalo 52 profesora iz osnovnih škola iz Padine, Kovačice, Pivnica, Selenče, Silbaša, Kisača, Gložana, Kulpina, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Vojlovice, Janošika, Aradca i Stare Pazove. Prvi put su učestvovali i studenti slovačkog jezika sa Odeljenja slovakistike Filozofkog fakulteta u Novom Sadu, profesori srednje medicinske škole u Novom Sadu, kao i predstavnici Opštine Bač. Osim učesnika iz Srbije na seminaru su bili prisutni i profesori iz Mađarske, Crne Gore, Belgije, Austrije i Ukrajine.

zilina 003

Domaćini su i ove godine za učesnike seminara pripremili interesantna predavanja iz oblasti istorije i upravljanja projektima. Predavanja su održana u amfiteatru zgrade Žilinskog regiona, u Akademiji preduzetništva u gradu Donji Kubin i u tzv. Udruženoj školi u gradu Kisucke Nove Mesto. Posebno je stavljen akcenat na teme posvećene 70. godišnjici od završetka drugog svetskog rata, Matici slovačkoj u slovačkoj dijaspori danas, temi Slovačke i Čehoslovačke kao i na primere dobre prakse iz oblasti obrazovanja.

zilina 004

Teoretski deo seminara je bio dopunjen izletima po Žilinskom regionu. Učesnici seminara su posetili etnoselo sa očuvanom narodnom arhitekturom – Čičmani, banjsko mesto Rajecke Toplice, Donji Kubin, monumentalno rezbarsko delo Slovački vitlejem, najmlađi astronomski sat na svetu sa astrolabom u Staroj Bistrici. Takođe su posetili poznate žilinske katakombe a pogledali komediju „Konfete“ u Gradskom pozorištu u Žilini.

zilina 005

Žilinski region je za sve učesnike seminara obezbedio smeštaj sa izletima.

Putne troškove za profesore iz Srbije u vrednosti od 228.750,00 dinara je obezbedio NSSNM.