Na Folklornim svečanostima u Ðetvi

U periodu od 11. do 13. jula 2014. godine u Ðetvi (Slovačka) je održana 49. međunarodna manifestacija narodne kulture – „Folkolorne svečanosti ispod Poljane“. Ðetva u tom periodu obično oživi preko muzike, pesme, svečane atmosfere i ugosti više od hiljadu učesnika.

Među atraktivne scenske nastupe spada i „Nedelja Slovaka koji žive u inostranstvu“ – tradicionalni koncert folklorista iz celog sveta koji je bio održan po 41. put u organizaciji Kancelarije za Slovake u inostranstvu.

detva 002

Program je bio tematski vezan za tradicije i običaje vezane za svadbu slovačke zajednice rasprostranjene po celom svetu. Predstavnici Slovaka iz Srbije su učestvovali i u okviru gastronomske manifestacije u Ðetvi prezentujući specijalitete iz mesta Aradac, Bački Petrovac i Kisač.

detva 003

Program „Nedelje Slovaka koji žive u inostranstvu“ je bio sastavljen od ansambala Slovaka iz sedam država: Češke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Francuske, Poljske i Srbije – odnosno naših uspešnih ansambala iz Pivnica i Aradca.

detva 004

Put u Ðetvu NSSNM je finansirao folklornom ansamblu SKUD „Pivnice“ iz Pivnica kao prošlogodišnjem pobedniku 43. Festivala folklora „Tancuj, tancuj…“ u Gložanu.