“Mušky z gumipušky“ u Galanti a v Šalji

Pobednici prošlogodišnje smotre dečijeg dramskog stvaralaštva „3xĐ“ – članovi Kulturno-umetničkog društva „Petrovska družina“ iz Bačkog Petrovca osvojili su tradicionalnu nagradu da učestvuju na državnim dečijim pozorišnim susretima pod nazivom „Zlatna prelja“ u gradiću Šalja (u Slovačkoj).

musky z gumipusky 002

Njihovi domaćini su bili Dom Matice slovačke i Osnovna škola „Štefanikova“ u Galanti.

musky z gumipusky 003

U Slovačku su doputovali 27. maja 2015. u poslepodnevnim satima. Posle kratke dobrodošlice od strane domaćina dobili su kratak pregled aktualnih i poznatih kulturnih dešavanja u gradiću Galanta.

musky z gumipusky 004

Odmah posle dolaska U Galantu u sali za druženje „Domovina“ sa velikim uspehom su izveli svoju pobedničku predstavu „Mušky z gumipušky“. Njihovu hrabrost i profesionalnost domaćini su nagradili velikim aplauzom. Uvežbala ih je učiteljica Daniela Leginjova-Sabova.

musky z gumipusky 005

Sledećeg jutra – 28. maja svi su se susreli u OŠ „Štefanikova“ u Galanti, gde ih je pozdravio direktor škole Radoslav Foro, nastavni kolektiv i učenici škole. Najmlađi učenici su za svoje goste i vršnjake izveli splet igara „Pozdrav proleću“. Potom je usledila predstava dece iz Petrovca koja se i ovog puta susrela sa uspehom.

musky z gumipusky 006

Učenici škole su se vratili u svoje učionice a deca iz Petrovca su otputovala u Gradski kulturni centar u Šalju, gde se svake godine pod patronatom Narodnog prosvetnog centra iz Bratislave organizuje državna smotra dramskog dečijeg stvaralaštva. Bez obzira što nisu uspeli da uđu u sam program smotre, deca iz Petrovca su sa zadovoljstvom odgledala nekoliko predstava svojih vršnjaka iz cele Slovačke. U poslepodbnevnim časovima su se vratili u akvapark “Galandija”, gde su u društvu porodica svojih domaćina iskoristili divno vreme za igru i druženje.

musky z gumipusky 007

U petak ujutru 29. maja su se još jednom susreli sa decom iz škole domaćina, pogledali znamenitosti ovog grada – gradski park sa neo-gotičkim dvorcem, gde se nalazi i bista poznatog pevača Karola Duhonja i Renesansni dvorac.

musky z gumipusky 008

Uz prijatne trenutke na rastanku su ih ispratile izuzetno drage radnice Doma Matice slovačke u Galanti koje su ovo druženje i program učešća dece iz Bačkog Petrovca u Slovačkoj i organizovale.

musky z gumipusky 009

musky z gumipusky 010

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je finansijski podržao putovanje mladih glumaca u Slovačku u vrednosti od 106.800,00 dinara.

Prema izveštaju Zlatice Gažove, Bc., direktorke Doma MS Galanta
Fotografije: Mgr. Monika Kiššova, Dom MS Galanta