Festival „Leti pesma, leti“ petnaesti put

U Domu kulture „3. oktobar“ u Kovačici dana 15. decembra 2013. god. je bio 15. dečiji festival popularne muzike „Leti pesma, leti“ kao sedmi ovogodišnji događaj iz oblasti kulture od posebnog značaja za slovačku nacionalnu manjinu. Na festivalu je prezentovano 16 novih pesama u interpretaciji dece sa teritorije cele Vojvodine uz pratnju festivalskog orkestra i dečijeg hora Osnovne škole „Mlada pokolenja“ u Kovačici.

lpl002

Prisutne je pozdravio predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Martin Zloh, zatim je reč pripala predsednici NSSNM Ani Tomanovoj Makanovoj a festival je svečano otvorila Iveta Petrovičova iz Padine koja je na prošlogodišnjem festivalu dobila prvu nagradu za interpretaciju.

lpl003

U rad stručnog žirija su bili uključeni Jarmila Juricova Stupavska, Marina Kanjova, Pavel Tomaš ml. i Zuzana Lenhartova koja je vrednovala tekstove. Prema mišljenju stručnog žirija prva nagradu za kompoziciju je pripala Milini Sklabinskoj koja je kao najuspešnija autorka nove kompozicije na festivalu dobila i posebnu nagradu NSSNM – statuu akademske umetnice Mire Brtke. Drugu nagradu su ovojili Jan Šofranko i Adam Tornjoš a treću nagradu za kompoziciju je dobio Jaroslav Halupa.

lpl004

 

Što se tiče nagrada za interpretaciju – najuspešnija je bila Aleksandra Vašekova, drugu nagradu je osvojila Iveta Kovačova a treću Dušana Babincova. Nagrada za najbolji tekst je pripala Eleni Hložanovoj.

A prema odluci žirija publike nagradu za nauspešniju kompoziciju su dobili Jan i Želimir Halupovi a Andrea Babkova kao najuspešniji interpretator. Voditelji ovog muzičkog događaja su bili Ana Funćikova i Jan Žolnaj. Festival je finansijski podržao i NSSNM.

Fotografije Pavel Matuh

lpl005

lpl006

lpl007