60. Književno savetovanje

Dana 23. aprila 2016. u Svečanoj sali Gimnazije „Jan Kolar“ sa domom učenika u Bačkom Petrovcu odžano je 60. Književno savetovanje.

60-lit-snem 2016 002

Prisutne je pozdravila Zdenka Valent-Belić, odgovorna urednica časopisa „Novi život“. U nastavku su govorili Ana Tomanova-Makanova, predsednica NSSNM, Ana Medveđova, direktorka gimnazije u B. Petrovcu, Miroslav Bjeljik, predsednik Udruženja slovačkih književnika, Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, Katarina Melegova-Meljihova, predsednica Matice slovačke u Srbiji i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

60-lit-snem 2016 003

Savetovanje je bilo posvećeno jubileju savetovanja i životnim jubilejima tri uvažene ličnosti iz oblasti slovačke vojvođanske književnosti – Janu Labatu (90), Jozefu Valjihori (70) i Zoroslavu Spevaku (60). Dodeljena je i Nagrada časopisa „Novi život“ za 2015. godinu koju je dobio Mihal Babjak.

U radu komisije su učestvovali Ana Vrškova, Miroslav Demak i Jasna Uhlarikova, predsednica komisije, koja je izveštaj i pročitala. Nagradu M. Babjaku je uručio Vladimir Valenćik, direktor SIC. Miroslav Bjeljik je u ime Udruženja slovačkih književnika uručio plaketu časopisu „Novi život“ a književniku Janu Labatu autorska izdanja njegove knjige „Daljine i druge“ koja je izašla u Slovačkoj kao i priznanje za životno delo.

NSSNM je za savetovanje izdvojio 150.000,00 dinara.