6. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

U utorak 31. marta 2015. godine je u Novom Sadu održana 6. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM).

Uvodni deo sednice je posvećen delatnosti Novinsko-izdavačke ustanove i nedeljnika Hlas ljudu. Izveštaj o delatnosti u 2014. godini kao i plan za 2015. godinu su podneli direktor NIU Hlas ljudu Samuel Žjak i glavna i odgovorna urednica nedeljnika Vladimira Dorčova-Valtner. Izveštaje o delatnosti u 2014. godini i plan za 2015. godinu su članovi NSSNM usvojili većinom glasova.

U nastavku sednice je NSSNM dao  pozitivno mišljenje na predložen broj učenika za upis u prvi razred srednje škole za odeljenja na slovačkom nastavnom jeziku u 2015/2016. godini za sledeće srednje škole: Gimnazija „Jan Kolar“ Bački Petrovac – 60 učenika, Gimnazija „Mihajlo Pupin“ Kovačica – 30 učenika i Srednja medicinska škola „7. april“ Novi Sad – medicinska sestra – tehničar – 30 učenika.
 
Najduža diskusija je vođena povodom aktuelne situacije u osnovnoj školi „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, gde će se, na osnovu dostupnih informacija, u prvi razred upisati samo 22 učenika što nije dovoljno za otvaranje dva razreda. Ako sa ostvari ovo predviđanje to će značiti da će rad najstarije slovačke osnovne škole biti ozbiljno ugrožen. Ovom problemu su članovi NSSNM posvetili veliku pažnju i u okviru duge i konstruktiovne diskusije su razmotrili sve moguće alternative kako da se reši ovaj ozbiljan problem.

6-schvodza 002

Na kraju diskusije su se složili da NSSNM u ovom trenutku ne može da podrži ideju o otvaranju jednog srpskog odeljenja i odlučili da NSSNM učenicima koji se upišu u prvi razred ove slovačke škole obezbedi besplatne udžbenike i ekskurzije u Slovačku. Osim toga je dogovoreno da se predstavnici NSSNM, OŠ „Heroj Janko Čmelik“, Slovačke evangeličke crkve a. v. i Matice slovačke u Srbiji susretnu sa roditeljima potencijalnih učenika slovačke osnovne škole u Staroj Pazove i pokušajuj da im prezentuju komparativne prednosti pohađanja nastave na slovačkom jeziku.

U nastavku sednice su se članovi NSSNM izjasnili i oko imenovanja glavnih i odgovornih urednika medija na jezicima nacionalnih manjina Radio-televizije Vojvodine. Podršku NSSNM su dobili: Atila Marton, kandidat za glavnog i odgovornog urednika drugog programa televizije RTV, Mihajlo Ramač, kandidat za glavnog i odgovornog urednika trećeg programa radija RTV i Dejan Marjanović kandidat za glavnog i odgovornog urednika Multimedijalnog programa – web RTV.

Članovi NSSNM su podržali i  inicijativu da se na radno mesto matičara u Kisaču zaposli osoba koja aktivno koristi slovački književni jezik i pripadnik je slovačke nacionalne zajednice, pošto u ovoj sredini već duže vreme nije zaposlen matičar koji aktivno koristi slovački jezik i pismo čime se krše prava pripadnika slovačke nacionalne zajednice koja proizilaze iz Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

foto: Jasmina Panjik