59. Književno savetovanje

U svečanoj sali Gimnazije „Jan Kolar“ sa domom učenika u Bačkom Petrovcu u organizaciji Slovačkog izdavačkog centra, Odbora za kulturu NSSNM i redakcije lista za književnost i kulturu „Novi život“ dana 9. maja 2015. godine je održano 59. Književno savetovanje. Centralna tema savetovanja je bilo „traženje“ odgovora na pitanje da li će poeziju još neko da čita.

59-ls 002

Učesnike i goste je pre svega pozdravila Zdenka Valent Belić, odgovorna urednica lista „Novi život“ a zatim je usledio deo savetovanja posvećen uspomeni na preminulog profesora i književnog kritičara Samuela Boldockog. Ovaj deo su priredile profesorka Anamarija Boldocka Grbić, ćerka preminulog profesora i Vjera Benkova, književnica.

59-ls 003

U okviru centralne teme savetovanja uvodnu reč je podnela Zdenka Valent Belić a svoje filozofsko razmatranje o postojanju poezije u današnje vreme je podneo Miroslav Bjelik, predsednik Društva slovačkih književnika. O savremenoj poeziji vojvođanskih Slovaka je govorio Dr. Adam Svetlik. U nastavku savetovanja bili su pročitani odlomci iz recenzija Mirona Pukana, Vjere Benkove i Ane Margarete Valentove.

59-ls 004

Usledio je kraći film o najmlađim manjinskim pesnicima u Vojvodini koje je približila Snežana Ilić.  O zastupljenosti poezije u slovačkom nedeljniku „Hlas ljudu“ je govorila Vladimira Dorčova Valtnerova. Pročitan je esej Mihala Bireša, Martin Prebuđila je izneo svoje viđenje poezije a centralnom temom su bili inspirisani i Zlatko Benka, Jozef Klaćik i Katarina Hricova. Tematski deo je zaokružio video zapis – razgovor sa pesnikom Janom Labatom koji je pripremila Ana Funćikova.

59-ls 005

59-ls 006

U okviru trećeg segmenta savetovanja usledila je dodela godišnje nagrade lista „Novi život“ za 2014. godinu. Komisija za dodelu ove nagrade radila je u sastavu: Ladislav Čanji, Ana Vrškova i Vladimira Dorčova Valtner, predsednica, koja je izveštaj i pročitala. Laureat nagrade je na osnovu njihovog razmatranja postao književnik Martin Prebuđila a odlomak iz nagrađenog pesničkog ciklusa je pročitao Miroslav Babjak.

59-ls 007

59-ls 008

59-ls 009

 
Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je za ovu manifestaciju od planiranih sredstava izdvojio 150.000,00 dinara.