47. „Pozorišne lovorike“

U Bačkom Petrovcu je od 21. do 30. oktobra 2016. održana 47. Smotra slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva u Srbiji „Pozorišne lovorike“ kao jedna od značajnih manifestacija kojima se obeležava 150 godina od prve odigrane pozorišne predstave u Petrovcu.

47-divadelny-vavrin BP 2016 002

Realizatori Smotre ove godine su Pozorište „VHV“ Petrovac, Opština Bački Petrovac, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji. U rad stručnog žirija su bili uključeni reditelji profesionalci – Jan Čanji, Miroslav Benka i Jan Makan, predsednik žirija; kulturu scenskog izražavanja je vrenovala i razgovore posle izvedenih predstava vodila Milina Florianova, u rad žirija publike su bili uključeni Zuzana Tarnociova i Ondrej Brna a koordinator Smotre je bio Jan Černak.

47-divadelny-vavrin BP 2016 003

Na 47. „Pozorišnim lovorikama“ je u konkurenciji za nagrade učestvovalo deset pozorišnih predstava iz Kovačice, Padine, Stare Pazove, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Kisača i Vojlovice-Pančeva. Poslednjeg dana Smotre – 30. oktobra 2016. je usledila dodela nagrada najuspešnijim pojedincima i ansamblima. Nagradu za kulturu scenskog izražavanja je osvojio glumački kolektiv Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač u predstavi „Zámka škripí“.

47-divadelny-vavrin BP 2016 004

Prema odluci žirija navodimo redosled najuspešnijih predstava: treću nagradu je osvojila predstava „Zámka škripí“ Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač; druga nagrada je pripala predstavi „Trampoty farmára Johna Enderbyho“ Udruženja građana „Komar“ iz Kovačice – Padine; prvu nagradu a ujedno i Nagradu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je osvojila predstava Pozorišta „VHV“ Petrovac iz Bačkog Petrovca „Birds in the house“.

47-divadelny-vavrin BP 2016 005

Nagrade su uručivali predsenica NSSNM Ana Tomanova Makanova i predsednik Organizaciono-upravnog saveta „Pozorišnih lovorika“ Jan Meleg.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je Smotru podržao sa 200.000,00 dinara.