47. Folklorni festival „Tancuj, tancuj…“ u Gložanu

Dana 27. maja 2017. god. u Gložanu je održan tradicionalni 47. Festival folklora „Tancuj, tancuj…“.

47-folklorny-festival maj 2017 002

Takmičarski sadržaj festivala je bio podeljen na tri dela: u Domu kulture je održan koncert pevačkih grupa i orkestara a na sceni amfiteatra je bio poslepodnevni i večernji koncert folklornih grupa koji su u okviru direktnog prenosa pratili i gledaoci RT Vojvodina.

47-folklorny-festival maj 2017 003

Ovaj najmasovniji festival Slovaka u Vojvodini je okupio veliki broj učesnika iz skoro svih slovačkih sredina regionalno zastupljenih iz Srema, Banata i Bačke uz učešće gostujućih ansambala iz Novog Sada, Slovačke Republike i Rumunije.

47-folklorny-festival maj 2017 004

Festival je i ove godine u skladu sa Ugovorom o međusobnim pravima i obavezama osnivača i organizatora festivala nastavio sa organizacijom prema novom modelu. Time je festival osiguran ne samo finansijski, nego i organizaciono.

47-folklorny-festival maj 2017 005

Na početku prvog koncerta folklornih grupa pristutne su svečano pozdravili: Jan Bohuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Gložan, Srđan Simić, predsednik Opštine Bački Petrovac, Igor Vencel, zamenik ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu, Jan Brtka, predsednik Matice slovačke u Srbiji i Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Prema proceni stručnog žirija u kategoriji narodnih orkestara najuspešniji je bio narodni orkestar iz SKPD „Ðetvan“ iz Vojlovice-Pančeva, u kategoriji pevačkih grupa nejuspešnije su bile devojke iz KPD „Jednota“ iz Gložana a u kategoriji folklornih grupa prvu nagradu i statuu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine su osvojili članovi Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice.

NSSNM je festival „Tancuj, tancuj…“ finansijski podržao iznosom od 220.000,00 dinara.