40. Фестивал словачке забавне музике „Златни кључ“

У Селенчи је 17. октобра 2021. одржан 40. Фестивал словачке забавне музике познат као „Златни кључ“ у директном преносу Радио-телевизије Војводине.

Поздравна реч је припала председници Савета Месне заједнице Селенча Марини Врапчењјаковој, присутне је поздравила заменица председника Општине Бач Марина Балабан а фестивал је свечано отворила председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош.

И овогодишњи фестивал је донео 12 нових песама у жанру забавне музике. Аранжмане су написали музичари Ервин Малина, Самуел Ковач, Растислав Срнка, Јурај Суђи ст., Ђорђе Петришко и Дарко Константиновић Константин. Композиције је вредновао стручни жири у саставу Јован Адамов, Павел Томаш ст. и Владимир Ковач. Текстове песама је вредновала преводилац и песникиња Зденка Валент-Белић. Конферансу је написала Aнамарија Болдоцки-Грбић а модератор фестивала је била Сабина Амиџић.

Победничку песму под називом ,,Ešte sme doma neboli“ је написао Јурај Суђи старији који је уједно био и аранжер и интерпретатор. Јурај Суђи ст. је осим награде стручног жирија добио и Награду НССНМ. Најбољу интерпретацију на фестивалу је имала Татјана Јашкова.

Ревијалнии део фестивала је конципиран у духу фестивалских успомена као ретроспектива композиција из претходних година. Овај сегмент је на посебан начин посвећен недавно преминулом композитору Самуелу Медвеђу.

Фестивал су и ове године заједно организовали Месна заједница Селенча, Општина Бач, Завод за културу војводђанских Словака и Национални савет словачке националне мањине. Подржали су га и Канцеларија за Словаке у иностранству из Словачке Републике и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

1 1

8

7 1