36. Festival slovačke zabavne muzike „Zlatni ključ“

U Selenči je 16. oktobra 2016. održan 36. Festival slovačke zabavne muzike poznatiji kao „Zlatni ključ“ koji je direktno prenosila i Televizija Vojvodine.

36-festival-ZK 2016 002

Prisutne su pozdravili predsednik Organizaciono-upravnog saveta festivala Zdenko Kolar, predsednik Opštine Bač Dragan Stašević i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova koja je festival i otvorila. Festival su svojim prisustvom uveličali i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova-Melihova i Peter Susko iz Ambasade Slovačke Republike u Beogradu.

36-festival-ZK 2016 003
 
Ovogodišnji festival je doneo 12 novih pesama u žanru zabavne muzike. Aranžmane su napisali muzičari Ondrej Pavčok i Samuel Kovač ml. a vrednovao ih je žiri u sastavu Aleksandar Dujin (predsednik), Ana Medveđova i Ervin Malina (članovi). Tekstove pesama je lektorisala i vrednovala Katarina Melegova-Melihova. Umetnički direktor i koordinator festivala je bila Slovenka Benkova Martinkova, konferansu je napisala Anamarija Boldocki-Grbić a festival je vodila Svetlana Surova. Muzičare je pratio orkestar u sastavu Samuel Kovač, Ondrej Pavčok, Ivan Galamboš, Vlastimir Struhar i Jaroslav Leporis.

36-festival-ZK 2016 004

Najuspešniju kompoziciju „Melanchólia“ je napisao i izveo Vlastimir Povolni koji je osim Zlatne plakete osvojio i Nagradu NSSNM – statuu umetnice Mire Brtke; drugu nagradu – Srebrnu plaketu  je osvojila kompozicija Samuela Kovača mlađeg „Čas“; treću nagradu – Bronzanu plaketu je osvojio Miroslav Zvara za pesmu „Kniha života“ a najuspešnija interpretatorka festivala je bila Andrea Lačokova koja je otpevala pesmu Ondreja Pavčoka „Niekoľko slov pre teba“. Ova pesma je osvojila i najviše SMS poruka. Nagradu publike je osvojila kompozicija Jana Zvare „Keď sa nasýtia tvoje ruky mojich pier“ u izvedbi Ane Beređijeve. Za tekst ove iste kompozicije Aneta Lomenova je osvojila Zlatnu plaketu NSSNM.

36-festival-ZK 2016 005

U revijalnom delu festivala su bile izvedene pobedničke kompozicije sa prethodnih festivala „Zlatni ključ“. Festival su zajedno organizovali Mesna zajednica Selenča, Udruženje za očuvanje kulture, tradicije i umetnosti „Selenča“, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Podržali su ga i Kancelarija za Slovake u dijaspori iz Slovačke Republike i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

NSSNM je festival podržao sa 232.065,88 dinara.