24. Dečiji festival folklora „Zlatá brána“ u Kisaču

Poslednji vikend šestog meseca, tačnije dani od 23. do 25. juna u Kisaču bili su posvećeni samo deci. Započeli si izložbama, lutkarskim predstavama, kastingom folklora i lepote a u nedelju su kulminirali na dvorcu „Zlatne kapije“ („Zlatá brána“) igrom i pesmom najmlađih.

Festival „Zlatá brána“ je organizovala Ustanova za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Kisač pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada koji je ujedno festival finansirao. Osim toga podržali su ga: Kancelarija za Slovake u inostranstvu, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka a doprineli su medijski i drugi sponzori.

U Kisač su ove godine došla deca iz sledećih sredina: Bački Petrovac, Bingula, Boljevci, Erdevik, Gložan, Kovačica, Kulpin, Kisač, Lalić, Ljuba, Novi Sad, Padina, Pivnice, Selenča, Stara Pazova, Šid i gosti iz Iloka (Hrvatska) i iz Žiline i Starog Tekova (Slovačka). Ukupno 38 dečijih folklornih ansambala.

Rečima da su deca naša radost, nada i budućnost uz poređenje – šta danas posejemo – sutra ćemo da žanjemo, započeo je svoj govor direktor festivala i Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi kojim je pozdravio učesnike i goste. U nastavku su imali reč: gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić i predsednik Matice slovačke u Srbiji Jan Brtka. Ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji Dagmar Repčekova je iznela divno poređenje dece u nošnji sa rascvetanom livadom i izrazila želju da ova livada procveta pesmom i plesom. Festival su otvorili prof. Dr. Zoroslav Spevak-Jesenski pesmom „Šta mi se dopada u Kisaču“ i Daniel Mihalj, član amaterskog pozorišta KC Kisač i učenik generacije. I tako su otpočele dečije igre. Jako sunce nije predstavljalo prepreku za male plesače, s radošću i osmesima na licima su plesali i pevali už želju da što bolje izvedu naučeno.

Ovogodišnji voditelji festivala su bili: Branislav Kuljik (princ), Ivan Madacki (kralj), Kristijan Križan (putnik), Miroslav Kolar (vrana), Svetlana Gaškova (maćeha), Klaudija Hegedišova (Mahuliena) i Andrej Hrćan (mali vuk). Konferansu su sastavile, glumce uvežbale i režirale Tatiana Klinkova i Milina Hrćanova. Sastav stručnog žirija je bio sledeći: Juraj Ferik, dirigent, Ana Medveđova-Gaškova i Vlasta Vinkovičova, etnolozi.

24-zlata-brana jun 2017 002

Najuspešniji su bili učesnici iz Kovačice. Prvo mesto uz koje pripada i statua NSSNM, osvojio je Dečiji folklorni ansambl „Pahulja“ (Vločka) Osnovne škole „Mlada pokolenja“ (mlađi uzrast) za dečije igre „Jedan, dva i tri, kaži mi to ti“. Autor je Katarina Mosnakova Bagljašova, uvežbala ih je Zuzana Petrikova a orkestar je vodio Pavel Tomaš stariji.

24-zlata-brana jun 2017 003

Drugu nagradu su osvojila deca iz Pivnica – DFA „Grančica“ (Ratolesť). Izveli su dečije igre „Zaigrajmo veselo“. Autor je Janko Mernjik koji ih je zajedno sa Vierom Brnjovom i uvežbao. Orkestar je predvodio Valentin Mihajlo Grnja.

24-zlata-brana jun 2017 004

Treće mesto su osvojila deca iz Kisača, DFA „Venčić“ (Vienok) KC Kisač za ples „Kaži mi moja draga“. Vladimir Medveđ je uvežbao decu i osmislio koreografiju a orkestar je vodio Miroslav Kardelis.

Sam kraj festivala je zbog vremenskih uslova bio uzbudljiv ali oluja se ipak smirila do se ne donesu rezultati. Nagrade su podelili Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM i Jan Slavik, predsednik Odbora za kulturu, a pobednike je objavio P. Surovi, direktor festivala.

NSSNM je za ovu manifestaciju izdvojio 200.000,00 dinara.

Izvor: Hlas ljudu
Danuška Beređjeva i Elena Šrankova