22. Smotra slovačkog dečijeg dramskog stvaralaštva „3xĐ“

U Staroj Pazovi je u periodu od 5. do 7. juna o.g. u prostorijama SKUD “Heroj Janko Čmelik” održana 22. Smotra slovačkog dečijeg dramskog stvaralaštva poznatija kao „3xĐ“.

Još jedna od manifestacija od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu. Zajedno su je organizovali SKUD “Heroj Janko Čmelik”, Opština Stara Pazova, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

3xd pazova 2015 002

Smotru su finansijski podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu a u organizacionom smislu je u velikoj meri doprinela i Osnovna škola “Heroj Janko Čmelik”. U konkurenciji za nagrade nastupilo je 22 pozorišna ansambla iz sledećih vojvođanskih sredina u kojima živi slovačka nacionalna zajednica: iz Aradca, Bačkog Petrovca, Belog Blata, Bingule, Boljevaca, Kovačice, Kulpina, Kisača, Padine, Pivnica, Novog Sada, Selenče, Stare Pazove, Šida i Vojlovice. U pojedinim sredinama su uvežbali i više od jedne predstave.

3xd pazova 2015 003

Smotru su vrednovala dva žirija. Stručni žiri je radio u sastavu: Aleksander Bako, Miroslav Fabri i Zuzana Tarnociova a dečiji žiri su predstavljala deca iz Šida, Stare Pazove, Padine i Kisača – Vladimir Fodora i Robert Šerfezi, Monika Babikova, Vladana Kutalekova i Hana-Katarina Đurovkova, koji su vrednovali glumačka ostvarenja svojih vršnjaka.

3xd pazova 2015 004

Umetnički rukovodilac smotre je bio Jan Makan a koordinator Miroslav Kožik. Festival je imao poseban program otvaranja i zatvaranja sa proglašenjem rezultata. Osmislila ga je animatorska i moderatorka Monika Necpalova sa svojim timom – staropazovačkim glumcima Rankom Lepšanović i Vladimirom Verešom kao i mladim glumcima koji su u Staroj Pazovi boravili tokom odžavanja smotre. Ovaj lutkarski deo je sastavljao sva tri dana smotre u jednu celinu. U ovom delu je bila ukomponovana dodela nagrada za glumačka ostvarenja od strane dnevnog dečijeg žirija, najavljivane su sledeće predstave a  ovaj deo je povezivao i takmičarski deo sa pratećim događajima. Jedan od njih su bile promocije književnih izdanja za decu Slovačkog izdavačkog centra na čelu sa Vladimirom Valenćikom, direktorom.

3xd pazova 2015 005

Nagrade su u završnom delu smotre uručivali Libuška Lakatošova, predsednica Organizaciono-upravnog saveta „3xĐ“, Katarina Melegova-Melihova, predsednica Matice slovačke u Srbiji i Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM.

3xd pazova 2015 006

I ove godine se nastavilo sa ustaljenom praksom da deo dece – učesnika bude smešten u Staroj Pazovi. To je bila savršena prilika da se ova deca direktno uključe u rad dečijeg žirija i u animatorsko-moderatorski segment. Ujedno su imali priliku da odgledaju nastupe svojih mladih kolega kao i da se jedni sa drugima bolje upoznaju i druže.

3xd pazova 2015 007

I još samo reč, dve o najuspešnijima. Treću nagradu – bronzanu plaketu su osvojili učenici OŠ “Heroj Janko Čmelik” za predstavu “Put ka sreći” u režiji Anjičke Balažove i Ivana Ječmena; drugu nagradu – srebrnu plaketu su osvojili mladi glumci iz Bačkog Petrovca iz Slovačkog vojvođanskog pozorišta za predstavu „Bilo jednom…“ u režiji Danijele Leginjove-Sabove.

3xd pazova 2015 008

Prvu nagradu i zlatnu plaketu su osvojili talentovani Pivničani – članovi Amaterskog pozorišta „Janko Čeman“ i Osnovne škole „15. oktobar“ za predstavu „Pas Žana Labadija“ u režiji Petra Hudaka uz saradnju profesorki Vesne Kamanjove i Jarmile Čobrdove. Pozorišna predstava mladih pivničkih osmoškolaca je postala laureat smotre a osim Nagrade NSSNM – statue umetnice Mire Brtke sledeće godine će da učestvuju na 45. državnom preliminarnom takmičenju i smotri dečijeg dramske kreativnosti „Zlatna prelja“ u slovačkom mestu Šalja.

3xd pazova 2015 009
 
Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je ovu manifestaciju podržao sredstvima u visini od 291,982,00 dinara.

Pobednike – učesnike iz Pivnica je fotografisala Ana Lešćanova, urednica „Hlas ljudu“ i foto-arhiv NSSNM