18. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

U subotu 22. februara 2014. godine je u Kovačici održana 18. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Sednica NSSNM je održana upravo u Kovačici iz razloga, što su Kovačičani upravo tog dana obeležavali 100. godišnjicu prve slovačke pozorišne predstave, koja je u Kovačici odigrana 22. fabruara 1914. godine.

Pre zvaničnog početka sednice je predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova predala monografiju Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine2003 – 2013 predstavnicima slovačkih udruženja, organizacija i institucija sa teritorije Opštine Kovačica.

Dnevni red sednice je bio izuzetno obiman i sadržao je čak 15 tačaka. Na sednici su usvojeni godišnji izveštaji za 2013. godinu i planovi i programi za 2014. godinu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i njegovih odbora – za kulturu, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Usvojeni su i godišnji izveštaji i planovi Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Fonda za izdavačku delatnost na slovačkom jeziku Slovačka štampana reč i Muzeja vojvođanskih Slovka, dakle institucija, kojih suosnivač je NSSNM.

Na kraju sednice su se članovi NSSNM posvetili nekim aktuelnim pitanjima i problemima slovačkih udruženja, institucija i ustanova iz Kisača. Odnosilo se to pre svega na rad Radija Kisač, koji je u prošloj godini ostao bez finansijskih sredstava  neophodnih za normalan rad, koje je do sada obezbeđivao njegov osnivač Grad Novi Sad.

Sa problemima u radu se u poslednje vreme susreće i Društvo kisačkih žena, koje je u dogovoru sa gradskom upravom pokušalo da reši pitanje prostora za svoje delovanje tako što je grad kupio kuću u Kisaču i preveo je na Javno preduzeće Poslovni prostor. Problem je nastao, kada je ova kuća umesto iznajmljivanja za simboličnu sumu na dugogodišnji zakup ustupljena Društvu kisačkih žena samo na 10 godina uz najam od 15 000,- din mesečno, što ovo društvo nije u mogućnosti da plaća.

Izvesni problemi su uočeni i u radu predškolske ustanove „Radostno detinjstvo“, odeljenje u Kisaču, te osnovne škole „Ljudevit Štur“.