18. festival

Dana 18. decembra 2016. u sali Doma kulture „3. oktobar“ u Kovačici je održan 18. festival slovačke popularne muzike za decu „Leti pesma, leti“. Doneo je 15 kompozicija koje su poslali autori iz raznih sredina u Vojvodini gde žive Slovaci. Do sada je u svet popularne muzike za decu ovaj festival doneo oko 400 pesama.

Najviše glasova je osvojila kompozicija „Sen“ koju je prema tekstu Viere Tornjošove napisao Jan Dišpiter iz Kovačice a izvela ju je Marija Magdalena Tornjošova a najviše simpatija od strane publike je dobila mala interpretatorka Una Amidžić iz Novog Sada. Pevajući pesmu „Modrá hviezda“ kompozitorke Miline Sklabinske Una je osvojila prvu nagradu stručnog žirija u sastavu: Jarmila Jurica-Stupavski, Valentin Mihal Grnja, Pavel Tomaš ml. i Marija Kotvašova-Jonašova.

18-leti-kovacica 2016 002

Prvu nagradu za kompoziciju i Zlatnu plaketu NSSNM je osvojio kompozitor i tekstopisac Ondrej Pavčok za pesmu „Bozkal pavúk mušku“ koju je otpevala Ema Galambošova iz Gložana. Drugu nagradu za interpretaciju je po oceni stručnog žirija pripala Katarini Valovcovoj iz Kovačice koja je otpevala pesmu „Ako mama“ autora Vieroslave i Daniela Valovcovih i tekstopisca Viere Tornjošove. Drugu nagradu za kompoziciju je osovojila Elena Krošlakova za pesmu „Menová“ koju je pevala Adela Krošlakova iz Bačke Palanke.

18-leti-kovacica 2016 003

Treću nagradu za kompoziciju „Rybárska“ prema tekstu Pavla Štefanika u interpretaciji Magdalene Kanjove je pripala Zlatku Klinovskom. Treću nagradu za interpretaciju je osvojila Ana Ðurišova iz Kovačice za izvedbu pesme „Tomáš“ autora kompozicije i teksta Pavla Ðuriša. Mlade interpretatore je pratio dečiji hor pod dirigentskom palicom učitelja muzike Pavla Tomaša starijeg.

Festival su finansijski i organizaciono podržali Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opština Kovačica, Osnovna škola „Mlada pokolenja“ u Kovačici. NSSNM je za festival izdvojio 200.000,00 dinara a podržala ga je i Kancelarija za Slovake u dijaspori iz Bratislave.

Na osnovu teksta Anjičke Halupove, urednice nedeljnika „Hlas ljudu“
Fotografije: A. Halupova