100 година Удружења жена Ковачица

Дана 3. јула 2020. године у Ковачици је у просторима Галерије наивне уметности свечано обележена стогодишњица Удружења жена Ковачица. Присутне је поздравила председница удружења Зузана Јонашова. Поздравне говоре су имали и председница НССНМ Љибушка Лакатош, председник Матице словачке у Србији Јан Бртка, председник Скупштине општине Ковачице Златко Шимак, председник Месне заједнице Ковачица Адам Јонаш и свештеник у Ковачици Мартин Бајза. Изложбу женских рукотворина и народне ношње, чији су поједини експонати чувани више од сто година, отворила је Ана Жолнајова Барцова, директорица ГНУ. Књижевница Марија Котвашова-Јонашова и Ањичка Халупова су говориле и пригодне стихове. Програм је музичким наступом обогатила женска певачка група при Удружењу жена Ковачица. На прослави јубилеја биле су присутне и чланице удружења жена из Падине, Хајдушице, Јаношика, Уздина и Дебељаче иако су била позвана сва словачка женска удружења из Војводине и Словачке Републике. Због епидемије проузроковане вирусом корона многа удружења нису учествовала.

Ово удружење је основано 4. јула 1920. године по узору на постојећа српска, хрватска и словеначка удружења са циљем да се активирају жене у јавном и социјалном раду и да постану активне суграђанке тадашње државе – Краљевине СХС. Данас удружење броји око 50 чланова и његове активности данас су заиста разнолике. Чланице овог удружења не само да се ангажују и у другим културним и друштвеним догађајима, већ се и саме баве колекционарством и на тај начин обогаћују своју колекцију ношњи ретким експонатима, штедећи их на тај начин од заборава. Њихове разнолике активности укључује и организовање изложби, учешће на такмичењима рецитација у земљи и иностранству, као и учешће на радним или добротворним акцијама, предавањима и слично.

Програм прославе стогодишњице Удружења жена за Ковачица из средстава Одбора за културу подржао је и Национални савет словачке националне мањине.

program-38.jpg