Склопљен меморандум о сарадњи

Сарадња између националних савета националних мањина не огледа се само у раду Kоординације националних савета, него и у узајамној сарадњи представника савета, са нагласком на мултинационалности. Потврдио је то и састанак представника Националног савета Словака и Националног савета Русина, који се одржао у суботу 17. јула 2021. године у Руском Крстуру.

          На иницијативу представника Русина разматрала се међусобна сарадња, заједничко наступање, заједничко конкурисање за финансијска средства, коришћење финансијских средстава на основу пројеката. У име председнице Националног савета словачке националне мањине Љибушке Лакатошове као и у своје име, о активности самог савета говорио је потпредседник НССНМ, Златко Шимак. Такође, он је представио и присутне представнике: Марију Поптешин, секретарку НССНМ и координаторку Одбора за службену употребу језика и писма, Ану Чапељову, председницу Одбора за културу, Јанка Kоларика, председника Одбора за образовање, Владимира Францистија, председника Одбора за службену употребу језика и писма, као и Ану Хорватову, председницу Одбора за информисање.

         Представници Националног савета русинске националне мањине са председником Бориславом Сакачем, председницима одбора – за културу Николом Шантом, за образовање Меланијом Римаровом, за службену употребу језика и писма Звонком Сабом, за информисање Јакимом Винајием, као и са државном секретарком Оленом Папугом, представили су рад ове мањине, проблеме са којима се суочавају, али који ипак нису нерешиви, и у интересу општег просперитета две мањинске заједнице, ако и у општем друштвеном интересу, склопили су меморандум о сарадњи. (текст је сачињен на основу текста Ане Хорватове објављеног у часопису „Хлас људу“).