Са свечаног састанка НССНМ

Дана 12. августа 2021. године у Бачком Петровцу, у сали за састанке Скупштине општине у присуству чланова Националног савета, гостију из иностранства и медија, одржан је свечани састанак Националног савета словачке националне мањине. Састанак је био свечаног карактера и одржан је у оквиру службеног празника словачке националне мањине – Словачких народних свечаности. Отворила га је и присутне поздравила Љибушка Лакатошова, председница НССНМ.

Формално, ове свечаности су службени празник од 2009. године, а Национални савет програмски и организационо доприноси свечаностима од 2005. године а у оквиру овог празника Национални савет сазива и додељује своје награде од 2013. године, што је био случај и овај пут. На дневном реду овог састанка била је свечана додела награда, коју додељује Национални савет у складу са чланом 10. тачка 8. Закона о националним саветима националних мањина. Додељивањем награда Национални савет словачке националне мањине настоји да подржи рад, активности и, посебно, постигнуте резултате на пољу очувања, развоја и представљања националног и културног идентитета словачке националне мањине у Србији. Додељује се појединцима и колективима који раде или су радили у области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма.

Награду – статуу НССНМ за 250. годишњицу образовања у Гложану примио је Милош Крстовски, директор школе у ​​Гложану а лаудацио је написала и прочитала Светлана Золњанова; Плакету НССНМ Словачком културном центру ,,Павел Јозеф Шафарик“ из Новог Сада за 100. годишњицу рада примила је председница центра Вјерка Марчокова Церовска, а лаудацио је написала и прочитала Даница Врбова; Плакету НССНМ Одељењу за словакистику Филозофског факултета у Новом Саду поводом 60 година организоване наставе словачког језика и књижевности примила је шеф одељења Јасна Ухларикова а лаудацио је прочитала Даниела Вујовић; Плакету НССНМ за 50. годишњицу Фестивала словачке популарне музике ,,Златни кључ“ је примио Јан Шимоњи, дугогодишњи организатор фестивала, а лаудацио је написала и прочитала Рената Суђиова и Плакету НССНМ за 50. годишњицу Фестивала фолклора ,,Танцуј, танцуј…“ примио је председник СКПД ,,Једнота“ у Гложану Владимир Бажаља. Лаудацио је написала Светлуша Хлавачова а прочитала Ана Чапељова. Програм су обогатиле и музичко-рецитаторске изведбе познатих младих уметника словачке националне мањине у Србији – Иветке Ковачове, Владимира Халаја и Јане Руманове. Присутне је поздравила и честитала награђенима Барбора Галовић, конзул из Амбасаде Републике Словачке у Београду.

IMG 6141

Vzacni hostia-min

IMG 6146 1-min