Реаговање на националистичке претње у Бегечу

У просторијама Националног савета словачке националне мањине, 25. октобра 2021. године, организована је конференција за новинаре на којој су учествовали председница НССНМ Љибушка Лакатош, бискуп Словачке евангелистичке а.в. цркве Јарослав Јаворник, председник Матице словачке у Србији Бранислав Kулик и државни секретар Министарства за људска и мањинска права Нинослав Јовановић. Пре одржавања конференције, ова делегација је посетила Парохију у Бегечу и разговарала са представницима Цркве и Месне заједнице.

Представници све четири институције осудили су чин изазивања мржње и нетрпељивости међу припадницима Словака и несловачког становништва у Бегечу и затражили од надлежних да истраже и открију проблем и казне починиоца.

Указ председнице НССНМ:

Поштовани суграђани, поштовани Словаци и сви суграђани Републике Србије!

Реагујем са позиције председнице Националног савета словачке националне мањине, на коју сам изабрана не само да представљам Словаке у Србији, већ пре свега да браним интересе нас Словака и штитим наш идентитет – не само у нашој земљи као и у иностранству. Kао лојална грађанка Републике Србије, као и сви наши суграђани, морам најоштрије да осудим овакво нехумано поступање, које је непознато лице себи дозволило и тиме починило нечовечно дело према словачком становништву у Бегечу, према сви становницима Бегечу као И осталим становницима у свим нашим срединама.

Осуђујем ове претње или нападе на Словаке у Бегечу као варварски чин, недостојан човека, као напад на идентитет словачке лојалне мањине, као застрашујуц́и чин, као мржњу не само према словачкој мањини вец́ и према свим нашим становницима и као ширење фашистичких идеја, мржње на националној основи и распиривање убилачких намера.

Словаци у Србији су лојални становници своје земље, Србија је наша отаџбина, овде смо рођени а наши преци су се населили у ове просторе пре више од два и по века. Вековима дакле живимо овде не само једно поред другог, вец́ и једни са другима. Славимо, односно поштујемо оба хришц́анска празника – и по јулијанском, и по грегоријанском календару.

Зато смтрам да овакви гнусни поступци морају да буду што пре заустављени, починитељ мора да буде разоткривен и нека одговара за своја неправедна дела и шовинистичке идеје пред законом. Верујем да се у овом случају ради о једном изолованом и екстремном чину појединца и стога тражимо од надлежних органа да адекватно казне починиоца овог кривичног дела.

Председница Националног савета словачке националне мањине

Љибушка Лакатош