Председник Канцеларије за Словаке у дијаспори у посети НССНМ

https://youtu.be/qtmqjpKbb3E

Дана 12. априла 2021. председник Канцеларије за Словаке у дијаспори Милан Јан Пилип посетио је Национални савет словачке националне мањине у Новом Саду у оквиру свог недељног пословног боравка у Србији. У делегацији са председником ове канцеларије били су и Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду, Кристина Варгова и Денис Палутка, запослени ове канцеларије из Братиславе.

Љибушка Лакатош, председница НССНМ, дочекала је уважене госте из Словачке у просторијама НССНМ. У делегацији Националног савета били су потпредседници НССНМ Татјана Вујачић и Златко Шимак, као и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти.

Током састанка у Националном савету, председница Лакатошова упознала је госте о активностима НССНМ, подвукла је значај сарадње са Канцеларијом за Словаке у дијаспори. Централна тачка састанка било је питање изградње Словачког центра у Новом Саду и предстојеће потписивање уговора НССНМ са канцеларијом, што би требало да буде праћено преносом средстава и постепеним почетком радова на изградњи. Присутни су подвукли велики значај постојања овог објекта, који ће у блиској будућности на једном месту окупити све институције словачке националне мањине, са седиштем у Новом Саду.

uszz 05

Било је речи и о активностима Националног савета током пандемије, посебно у области образовања, као и о предстојећем попису становништва у Републици Србији. Гости су разговарали о искуству Словачке Републике у овој области и о предностима примене електронског модела пописа у Словачкој. Ако се сличан модел примени и у нашој држави, за словачку националну мањину било би посебно интересантно да мапира број емигрираних лица у свету.

У наставку састанка у савету је одржана конференција за штампу за медије који извештавају на словачком језику.

Током једнонедељне посете делегација из Словачке, предвођена председником М. Ј. Пилипом, посетиће Бачки Петровац, Гложан, Селенчу, Ковачицу и Стару Пазову, а такође ће посетити и поједине институције од посебног значаја за словачку националну мањину у Новом Саду, као и Министарство за људска и мањинска права у Палати Србија и Министарство државне управе и локалне управе у Београду.

uszz 08