Позоришна едукација и вредновање конкурса за нове позоришне текстове

У Старој Пазови је дана 8. децембра 2021. године у Словачком културно-уметничком друштву ,,херој Јанек Чмелик“ одржана подстицајна едукација словачких позоришних аматера у организацији Одбора за културу Националног савета словачке националне мањине, у сарадњи са Заводом за културу војвођанских Словака и уз подршку Канцеларије за Словаке у дијаспори.

Владимир Францисти, директор Завода за културу војвођанских Словака, присутнима је пожелео добродошлицу, а одмах после уводних речи координаторка Одбора за културу НССНМ Светлуша Хлавач је говорила о резултатима четири конкурса овог одбора: литерарног конкурса за одрасле ауторе који пишу за децу листа ,,Зорњичка“, књижевног конкурса за ученике основних и средњих школа ,,Шта све може лепа реч“ и два позоришна конкурса за стварање нових позоришних текстова – одраслих аутора за децу и одраслих аутора за одрасле. Два позоришна конкурса за нови оригинални позоришни текст подржала је Канцеларија за Словаке у дијаспори, а управо ова позоришна радионица била је идеалан простор за доделу ових награда.

Одзив на позоришну едукацију у Старој Пазови био је изнад очекивања. Самим тим што је у још актуелном корона периоду, али и раније, изостајало оваквих и сличних догађаја. Учествовали су позоришни аматери – углавном редитељи културно-просветних и културно-уметничких друштава и основних школа у којима се увежбавају позоришне представе – из Арадца, Белог Блата, Кисача, Селенче, Бачког Петровца, Ковачице, Новог Сада и Старе Пазове. У оквиру позоришне едукације, предавања и практичне вежбе изводили су искусни и свестрани позоришни аматери из редова војвођанских Словака – Јан Привизер и Александар Бако.