Од догађаја на овогодишњим Свечаностима…

59. Словачке народне свечаности званично су одржане у Бачком Петровцу од 13. до 15. августа 2021. године, али су започеле бројним пратећим догађајима много раније. Спроведене су према планираном програму а поред Општине Бачки Петровац, Матице словачке у Србији и Националног савета словачке националне мањине, уз ове организације потписао се и низ других удружења из општине Б. Петровац. У програму свечаности одржана је и свечана седница НССНМ, о чему смо посебно известили на нашем порталу, као и о свечаном програму отварања Словачких народних свечаности

Већ у четвртак, 12. августа, одржан је 20. сусрет словачких студената у Бачкој Паланци у организацији МОМС у Б. Паланци, Матице словачке у Србији, НССНМ и Општине Б. Паланка. Догађајем је координирао Јанко Хавран, председник просветне комисије у оквиру МСС. Догађај је почео је у 10.00 часова графичком радионицом коју је водила академска уметница Даниела Маркова. Уследио је обилазак града Бачке Паланке, радионица фолклора, као и спортске активности са одласком у тзв. ,,Тиквару поред Дунава. Из графичке радионице као и из самог догађаја настала је изложба. Увече, у оквиру званичног дела, студентима који су завршили студије, Матица словачка у Србији је уручила посебно признање. Након говора гостију, током којег је говорила и председница НССНМ Љибушка Лакатош, сви присутни су имали прилику да се забаве уз музику.

Такође 12. августа у дворишту Туристичке организације уследила је десета традиционална изложба Удружења ликовних уметника Петровца, која је овог пута окупила 30 уметника не само из општине Бачки Петровац, већ и из Новог Сада, Кисача, Пивница и Селенче. Након уводних речи председнице удружења Марије Струхарове и након разноврсног програма, председница НССНМ Љибушка Лакатош имала је част да отвори ову манифестацију.

У оквиру програма Свечаности била је и додела награде ,,Pro Cultura Slovaca“, чија је сврха афирмација појединаца и група које имају значајну улогу у развоју културе Словака. Оснивачи ове награде су Завод за културу Словака у Војводини, Завод за културу Словака у Мађарској и Културно-научно друштво ,,Иван Краскo“ у Надлаку. Тако је dana 13. августа у свечаној сали Гимназије ,,Јaн Коллар уприличена свечана додела награда. Овогодишњи лауреати награде били су Словачки културни центар ,,Павел Јозеф Шафарик из Новог Сада из Србије (награду је примила председница Вјерка Марчокова Церовска), Марија Катарина Хркљова из Словачке и Дагмар Мариа Анока из Румуније. На скупу су говорили: Милан Јан Пилип, председник УСКЖУ, председница НССНМ Љибушка Лакатош, директор УКВС Владимир Францисти и директорка гимназије у Бачком Петровцу Јармила Врбовска.

Дана 14. августа у великој сали Словачког војвођанског позоришта одржан је 25. свечани састанак Скупштине Матице словачке у Србији, коме су присуствовали чланови из двадесет огранака Матице словачке. У радном председништву били су: Светлана Золњанова председавајућа, такође Ана Хорватова, Јанко Хавран, Јан Кривак као чланови и Зденка Халупкова – записничар. Председник Матице словачке у Србији Бранислав Кулик нагласио је у свом говору да је свечана седница Матице доказ да су идеали и идеје око којих је основана, односно обновљена, још увек живи. Матица је ту да нас заштити, да нам помогн... Он је такође истакао да на Свечаностима желимо да славимо нашу словачку културу, наш говор, наш идентитет и управо ове ствари су сажете у њеној активности. На седници су бити Милан Јан Пилип, председник КЗСКЖИ, Барбора Галовичова, конзул у амбасади Словачке у Србији, Јарослав Јаворник, епископ СЕЦАВ у Србији, Павел Хласник, први потпредседник Демократског савеза Словака и Чеха у Румунији, Алжбета Рачкова, председница Словачке самоуправе у Мађарској и Љибушка Лакатош, председница НССНМ у Србији.

Такође 14. августа у екстеријеру седишта Матице словачке у Србији одржан је састанак словачких учитеља. Главна тема су били Дигитални алати у функцији модернизације наставе, на којима су присутни послушали два занимљива предавања Тање Нађове – спољног саветника Министарства просвете и Милоша Крстовског, директора Основне школе ,,Јозеф Марчок Драгутин у Гложану. Састанак учитеља водио је Јанко Хавран, председник Комисије за образовање МС. Говорили су: Бранислав Кулик, председник МСС, Љибушка Лакатош, председница НССНМ, Њ.Е. Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Београду, Павел Хласник, први потпредседник Демократског савеза Словака и Чеха у Румунији и Едита Печењова, директорка словачке гимназије и основне школе у мађарском месту насељеном Словацима – Бекешчаба.

У организацији Савеза удружења словачких жена 14. августа представљена су издања четрнаест ауторки које су објавиле књиге од последњих Словачких народних свечаности, од 2019.г. Председница АССЖ Вијера Мишковицова пожелела је добродошлицу гостима – Љибушки Лакатошовој, председници НССНМ, Браниславу Кулику, председнику МСС, Милану Јан Пилипу, председнику КЗСКЖУИ, Владимиру Францистију, директору Завода за културу војвођанских Словака, Владимиру Валентику, директору Словачког издавачког центра. Председница Лакатош и председник Кулик су подвукли да је постојање словачких женских удружења од великог значаја у контексту њиховог богатог вековног деловања.

У вечерњим сатима суботе и недеље овогодишњих Словачких народних свечаности одржана су два традиционална свечана концерта фолклорних ансамбала наших удружења, домови културе односно основних школа – одраслих и деце. Аутор сценарија за оба концерта била је Ана Хорватова а режију је потписала Ружена Червенска.

Ucitelia

detsky gala