„Šafarik“ na 50. Folklornim svečanostima ispod Poljane u Đetvi

Na ovogodišnjim 50. Folklornim svečanostima ispod Poljane u Đetvi vojvođanske Slovake je reprezentovao Folklorni ansambl „Šafarik“ iz Novog Sada kao pobednik prošlogodišnjeg 44. Folklornog festivala „Tancuj, tancuj…“ u Gložanu.

safarik v detve 2015 002

Osim šafarikovaca učestvovali su i drugi ansambli iz tzv. Donje zemlje. Predstavnici Hrvatske su bila društva iz Iloka i Jelisavca, iz Mađarske predstavnici iz mesta Čemer i Sarvaš i iz Rumunije iz mesta Čerpotok i Varzalj. Program 42. tzv. „Nedelje sunarodnika“ pod nazivom „Kad je Slovak u Donju zemlju krenuo“ režirao je Vlastimil Fabišik a održan je 12. jula 2015. u amfiteatru u Đetvi.

safarik v detve 2015 003

Na Vašarskoj sceni u tzv. Dvorištu sunarodnika 11. jula 2015 su nastupali i šafarikovci, te su zajedno sa ostalim Slovacima iz dijaspore učestvovali u školi donjozemaljskih igara.

safarik v detve 2015 004

a rastanku su zajedno otpevali himnu ove manifestacije „Slovačka, divna zemlja“. Bio je to trenutak, koji je sastavio ljude iz različitih država Evrope koje spaja zajedničko poreklo.

safarik v detve 2015 005

Slovaci kao predstavnici ove nacionalne manjine u Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj na Dvorištu sunarodnika već dugi niz godina s ljubavlju prezentuju ne samo svoje običaje a folklorni kolorit, nego i različitost tradicionalnih jela i zanata Slovaka u državama Jugoistočne Evrope. Iz Srbije su u ovaj segmenat festivala bili uključena udruženja kulture iz Aradca, Bačkog Petrovca, Belog Blata, Dobanovaca, Kovačice i Kisača.

safarik v detve 2015 006

42. „Nedelju sunarodnika“ u okviru 50. Folklornih svečanosti ispod Poljane u Đetvi je podržala Kancelarija za Slovake u dijaspori a realizovalo Folklorno udruženje „Pučik“ iz Brna, Češke Republike.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je finansijski podržao putovanje šafarikovaca u Đetvu (Slovačku) sredstvima u visini od 160.849,20 dinara.

Na osnovu članka Anete Lomenove