Program otvaranja 55. Slovačkih narodnih svečanosti

U sali Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu je dana 5. avgusta 2016. godine u direktnom televizijskom prenosu od 20.00 časova izveden je program otvaranja 55. Slovačkih narodnih svečanosti 2016.

U okviru uvodnog dela programa prisutne je pozdravio predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić . Usledio je govor predsednice Matice slovačke u Srbiji Katarine Melegove-Melihove; u nastavku je predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova pročitala pozdravna pisma predsednika Republike Slovačke Andreja Kiske i ministra inostranih poslova i evropskih poslova SR Miroslava Lajčaka; usledio je govor ministra obrazovanja Slovačke Republike Patra Plavčana a potom su Nj. E. ambasadorka SR u Beogradu Dagmar Repčekova i potpredsednik Vlade APV Ðorđe Milićević 55. SNS svečano otvorili.

Usledio je program otvaranja 55. Slovačkih narodnih svečanosti pod nazivom „Zypa Cupak ponovo na Donjoj zemlji“ koji je inspirisan 150. godišnjicom pozorišta u Petrovcu i 25. godišnjicom obnovljenih Slovačkih narodnih svečanosti. Autori scenarija su bili Katarina Melegova-Melihova i Jan Makan kao reditelj. Poznati petrovački glumci Milina Florianova i Miroslav Babiak su bili voditelji a ujedno i nosioci likova  iz romana „Zypa Cupák“ vadeći  iz vreće papire priče iz bogate pozorišne istorije Petrovca. Sa videobima su se smenjivali odlomci iz pozorišnih predstava  „Starý vozka Petra III.“, „Dom Bernardy Alby“, „Balada o poručíkovi a Mariutke“, „Krčma na hlavnej hradskej“, „Počuješ, mama, môj výkrik prebolestný“, „Zajko chvastúň“ i sl. Muzičke segmente su izveli Slovenka Benkova Martinkova, Sabina Trbarova, Aleksandar Banjac, Vladimir Kolarik i članovi KPD „Jednota“ iz Gložana, pobednici Festivala „Tancuj, tancuj…“ u Gložanu.

Prisutne su bile značajne zvanice iz javnog i političkog života naše države i inostranstva. Program je podržala i Kancelarija za Slovake u dijaspori a NSSNM je za SNS izdvojio 300.000,00 dinara.