Prijem kod predsednika vlade APV Igora Mirovića

U petak 15. jula 2016. na poziv predsednika vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića u istorijskoj zgradi banovine u Novom Sadu je održan susret sa delegacijama dva nacionalna saveta nacionalnih manjina – slovačkog i rumunskog.

apv Igor 2016 002

Delegaciju Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine su predvodili Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM i pokrajinski poslanik, Katarina Melegova-Melihova, predsednica Izvršnog veća NSSNM i predsednica Matice slovačke u Srbiji i Juraj Červenak, potpredsednik NSSNM.

U okviru prvog zvaničnog susreta sa predstavnicima NSSNM predsednik Mirović je istakao da će među prioritetima nove Pokrajinske vlade biti očuvanje identiteta i unapređivanje položaja svih nacionalnih saveta, kao i slovačkog.

To je po njemu moguće zajedničkim snagama a posebno saradnjom sa institucijama na svim nivoima. U kabinetu predsednika je inicirano puno kreativnih predloga u svim oblastima koje su u kompetenciji nacionalnih saveta a predsednik je ujedno predložio i zajedničko rešavanje spornih pitanja vezanih za slovačku nacionalnu manjinu.

Predstavnici NSSNM su predsednika Pokrajinske vlade informisali o predstojećim Slovačkim narodnim svečanostima kao i o proslavi 150. godišnjice amaterskog pozorišta u Petrovcu, čiji će pokrovitelj biti Pokrajinska vlada na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem.