Pozorištance i pozorište na SNS 2013

U okviru pozorišnog bloka programa za decu na ovogodišnjim 52. Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu nastupila je najuspešnija predstava na 20. Smotri dečijeg dramskog stvaralaštva „3xĎ“ u Staroj Pazovi – tzv. „Pepeljuga“ iz Osnovne škole „Bratstvo“ u Aradcu.

Pozorišna verzija narodne priče „Pepeljuga“ je izvedena na sceni Slovačkog vojvođanskog pozorišta u poslepodnevnim časovima dana 4. avgusta 2013. god. kada je privukla zavidan broj ljubitela pozorišta a posebno iz redova najmlađih. Rediteljska uloga je pripala nastavnici razredne nastave u ovoj osnovnoj školi – Zuzani Obšustovoj, koja je na spomenutoj ovogodišnjoj smotri od strane stručnog žirija dobila Nagradu za najuspešniju režiju.

NSSNM je obezbedio autobuski prevoz učesnika ove predstave, osveženje, koktel a omogućio je i tehničko-organizacione uslove.

U večernjim časovima ovog istog dana – 4. avgusta 2013. god. na istom mestu (SVP u B. Petrovcu) su svoje dobro pozorišno ime po nebrojeni put potvrdili i popularni pozorišni amateri iz Kulpina izvedbom predstave „Ljubavnici iz Treće ulice“ u režiji Kulpinčanina, univerzitetskog profesora u Slovačkoj – Mihala Babiaka. Reditelj Babiak je napisao scenario ove predstave na motive romana „Opasne veze“ Hoderlosa de Laklosa i istoimene dramatizacije ovog romana, koju je napisao  Kristofer Hempton. Bez obzira na daljinu koja izvire iz dalekih evropskih imena ove dvojice, videli smo predstavu veoma blisku našem podneblju i zahvaljujući svom osećaju, pronicljivosti i talentu autor scenarija je uspeo da radnju majstorski približi našem lokalnom koloritu.

Očigledno je da je pozorište na ovogodišnjim Svečanostima ispunilo svoj cilj. To je potvrdila njegova tematska prilagođenost ukusu većine pozorišne populacije. Ovakav odličan odabir organizatora je svojom izuzetnom posećenošću svakako pozdravila i mnogobrojna publika SNS.

NSSNM je pozorišnoj ekipi iz Kulpina obezbedio organizaciono-tehničke uslove, osveženje i prevoz.