Poseta Boljevaca

Dana 21. marta 2017. predstavnici dva odbora Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na čelu sa predsednicom Anom Tomanovom Makanovom posetili su Bolejvce. U delgaciji su bili prisutni Jan Slavik, predsednik Odbora za kulturu i Svetlana Zolnjanova, koordinatorka Odbora za obrazovanje.

navsteva-boloviec marec 2017 002

Najpre su posetili članove Kulturno-umetničkog društva „Sladkovič“ a u nastavku su se susreli sa predsenikom Gradske opštine Surčin Stevanom Šušom i predsednikom Saveta Mesne zajednice Boljevci. Cilj njihovog razgovora je bilo rešavanje problema korišćenja prostora KUD-a „Sladkovič“ u boljevačkom Domu kulture koji je trenutno u fazi rekonstrukcije.

Potpisali su i ugovor o korišćenju ovih prostorija. Do završetka rekonstrukcije  članovi KUD-a „Sladkovič“ će nastaviti sa radom svojih sekcija u kabinetu slovačkog jezika osnovne škole kao i sportskoj hali.

navsteva-boloviec marec 2017 003

U drugom delu posete koordinatorka za obrazovanje Svetlana Zolnjan je sa čelnicima GO Surčin i Boljevci posetila osnovnu školu i porazgovarala sa direktorom Petrom Mušterićem. On je prisutne informisao o potrebi angažovanja profesora slovačkog jezika u ovoj školi pošto se u nižim razredima za pohađanje ovog predmeta prijavilo 16 učenika.