Радионица осликавања техником наиве

У Ковачици је од 22. до 23. октобра 2018. одржана радионица осликавања предмета примењене уметности техником наиве.

uzitkove-predmety okt 2018 002

Радионицу је иницирала Асоцијација словачких удружења жана која је позвала и обавестила сва словачка женска удружења да се пријаве и узму учешће. Одазив је био веома леп а пријавило се чак 14 удружења са укупно 35 чланица радионице.

Пре почетка практичног дела учеснице су имале предавање историчарке уметности Јармиле Ћендић из области наивне уметности у Ковачици и Падини. У наставку су се представиле ауторке – уметнице наивне уметности Ева Хусарикова, Катарина Северињиова Карлечикова, Ана Котвашова и Бисерка Петрашова.

Резултате свог вредног рада учеснице су изложиле у оквиру посебне изложбе а свака од њих је оставила по који сувенир за подршку ове организације жена. Учеснице су посетиле и галерије наивне уметности у Ковачици а дипломе им је уручила Либушка Лакатошова, народни посланик РС.

Пројекат су подржали Национални савет словачке националне мањине /са 50.000,00 динара/, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице и општине Стара Пазова и Бачки Петровац.

Према речиома председнице АСУЖ Вјере Мишковицове оваква дружења имају велики значај пошто подржавају очување словачке традиције и културе војвођанских Словака и доприносе консолидацији међусобних контаката између Словакиња из различитих средина.