18. Južnoslovenske dečije i omladinske folklorne svečanosti u Dulovcima

18. festival „Južnoslovenske dečije i omladinske folklorne svečanosti“ je i ove godine ugostio učesnike iz Slovačke i inostranstva.

Zadnjeg vikenda u julu (od 25. do 27.) su se na sceni amfiteatra u Dulovcima predstavila i četiri dečija folklorna ansambla Slovaka koji žive u inostranstvu: iz Hrvatske, Rumunije i naši predstavnici iz Pivnica i Aradca.

Dulovce 002

Naš najuspešniji dečiji folklorni ansambl – DFA „Ratolesť“ SKUD iz Pivnica je nastupio kao pobednik sa prošlogodišnjeg Dečijeg festivala folklora „Zlatá brana“ u Kisaču. Učesnici iz Pivnica su nastupili u okviru programa „Málo nás, či veľa nás…“. U ovom bloku su nastupala i deca iz Aradca – članovi ansambla „Govličky“.

Dulovce 003

U organizaciji je učestvovao i Ured za Slovake u inostranstvu koji svake godine garantuje nastupanje ansambala iz inostranstva. Mesni amfiteatar je i ove godine bio prepun što dokazuje da je ovaj festival izgradio jedan iskren odnos sa ljubiteljima igre, plesa i slovačke narodne tradicije ne samo u ovom mestu nego i u široj okolini. Odlazak mladih Pivničana na festival u Slovačku je finansirao NSSNM.

Dulovce 004