Letnja škola koreografije za inostrane Slovake

Osma po redu Letnja škola koreografije slovačkog narodnog plesa koju organizuje Centar za permanentno obrazovanje Univerziteta Komenskog (u Slovačkoj Republici) je održana od 27. jula do 6. avgusta 2017. u Terhovoj.

letna-skola-choreografie august 2017 002

Učestvovali su predstavnici slovačke manjine iz Češke, Francuske, Poljske, Hrvatske, Rumunije, Švajcarske, Ukrajine, SAD, Velike Britanije a iz Srbije iz osam slovačkih vojvođanskih sredina. Tokom desetodnevnog seminara posvetili su se radu na plesnim motivima, kompleksnom stvaranju muških, ženskih i plesova u paru Žilinskog regiona Terhova.

Takođe su se upoznali sa ovim regionom, njegovom kulturom, istorijom i savremenošću da bi na kraju nastupili na “Janošikovim susretima folklora” u Terhovoj.  Predstavnici slovačkih ansambala iz Vojvodine su bili: Marina Šimekova iz Lalića, Jana Tomanova iz Boljevaca, Lidija Francisti i Ondrej Funćik iz Kisača, Miroslav Hrček iz Višnjićeva, Ladislav Hlavati iz Padine, Mihaela Čiliakova iz Kulpina, Ivan Slavik iz Novog Sada i Željko Suhanek iz Kovačice.

Putni troškovi su delimično dotirani od sredstava dobijenih od strane Kancelarije za Slovake u dijasporu a ovaj projekat je realizovao Odbor za kulturu NSSNM.

Katarína Mosnakova-Bagljašova
Foto: Željko Suhanek