22. festival dečijeg folklora „Zlatá brána“

U periodu od 19. do 21. juna 2015. godine u Kisaču je održan 22. Dečiji folklorni festival „Zlatá brána“.

zl brana 2015 002

Pobednik festivala je bio DFA „Holubička“ DK „M. Babinka“ iz Padine sa dečijim igrama „Na ljuljaškama“ koji je dobitnik i nagrade – statue NSSNM. Autor koreografije je Ana Halajova a orkestar je predvodio Vladimir Halaj. Druga nagrada je pripala deci iz Bačkog Petrovca – članovima DFA KUD „Petrovska družina“ (ml. grupa). Njihove „Igre o hlebu“ je osmislila i uvežbala Daniela Leginjova-Sabova uz muzičku saradnju Jana Andrašika. Treće mesto je osvojio DFA SKPD „Šafarik“ iz Dobnanovaca u okviru Slovačkog narodnog doma (st. grupa) sa stilizovanim plesom „Dobanovci“ autora Vladimira Radonjića. Orkestar je rukovodio Marjan Šajben.

zl brana 2015 003

U okviru centralnog programa su nastupili dečiji ansambli iz Boljevaca, Dobanovaca, Lalića, Ljube, Erdevika, Gložana, Šida, Bačkog Petrovca, Luga, Pivnica, Bingule, Kulpina, Vojlovice-Pančeva, Kovačice, Selenče, Padine, Aradca, Kisača, iz Stare Pazove, kao i Stepanovićeva, Iloka (Hrvtska), Beča (Austrija) i mesta Hontianske Nemce (Slovačka Republika).

zl brana 2015 004

Organizaciju ovog dečijeg festivala, koji je od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, je imala Ustanova za kulturu, informisanje i obrazovanje Kulturno-informativni centar „Kisač“. Festival su otvorili Miroslav Kolar, nagrađeni učesnik Dečijeg pozorišnog festivala „3 x Đ“ u Staroj Pazovi kao i članovi DFA „Vienok“ st. kao dobitnici srebrne plakete na 54. muzičkom festivalu dece Vojvodine u Bačkoj Topoli.

zl brana 2015 005

U rad stručnog žirija su bili uključeni mladi stručnjaci iz oblasti etnologije i muzike: Ana Sečova-Pintirova, Ana Medveđova-Gaškova i Ervin Malina.

zl brana 2015 006

zl brana 2015 007

Festival su finansijski podržali: Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Kancelarija za Slovake u dijaspori i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je za ovu manifestaciju izdvojio 200.000,00 dinara.

Elena Šrankova, „Hlas ljudu“