6. седница НССНМ

Дана 4. маја 2023. године у Словачком културно-уметничком друштву „херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови одржана је 6. седница НССНМ у присуству 23 члана националног савета. Размотрено је и усвојено 9 тачака дневног реда, а на самој седници одбачене су две тачке – и то Усвајање Правилника о раду запослених у НССНМ и доношење Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у НССНМ, пошто материјал није завршен и прослеђен члановима савета. У име домаћина добородшлицу и успешан рад у Старој Пазови пожелели су Александар Бако, председник Одбора за културу, Љибушка Лакатош, председница СКУД-а „херој Јанко Чмелик“ и Драгослав Бонђи, председник Извршног одбора Савета МЗ Стара Пазова, који је укратко представио Стару Пазову и активности у овом словачком културно – уметничком друштву. Састанком је председавала Душанка Петрак, председница НССНМ, која је позвала све присутне да минутом ћутања одају пошту страдалима у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду. Она је рекла да смо сведоци велике и болне трагедије, какву наша држава није доживела у својој новијој историји. У оваквој тужној ситуацији не можемо да не саосећамо са жртвама и породицама жртава овог крвавог инцидента…

Након усвајања дневног реда и записника са 4. радне седнице НССНМ и са 5. електронске седнице НССНМ, чуле су се информације о изменама и допунама Закона о образовању, о чему су више говорили Јан Павлис, председник Одбора за образовање и координаторка овог одбора Светлана Золњан. Информацију везану за Словачки центар у Новом Саду дала је председница Душанка Петрак. Како је навела, појединачни закључци комисије задужене за овај пројекат упућени су Канцеларији за Словаке који живе у иностранству и тренутно се од њих очекује одговор.

На дневном реду је, између осталог, била и информација о објављивању конкурса у оквиру одбора НССНМ за доделу бесповратне новчане помоћи словачким удружењима, институцијама и појединцима. О томе су говорили Татјана Бовђиш, потпредседница Одбора за образовање, Александар Бако, председник Одбора за културу, Мирослав Јурица, председник Одбора за службену употребу језика и писма и Анамарија Тамаши, председница Одбора  за информисање. Сви актуелни конкурси су објављени и на сајту НССНМ www.rada.org.rs.

У оквиру посебне тачке на овом састанку националног савета у Старој Пазови одобрени су и критеријуми за доделу стипендија за академску 2023/2024. годину, о којима је говорио председник комисије Јанко Хавран, а реч је о стипендијама које додељује не само Република Словачка, већ и НССНМ.

Мишљења о пројектима из области информисања који су у 2023. години добили сагласност локалних самоуправа из општина Алибунар, Бачки Пeтровац, Ковачица, Панчево, Пландиште, Оџаци, Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односe са верским заједницама су такође једногласно одобрени. Одлуке које је донео Извршни одбор НССНМ су такође једногласно усвојене.