51.„Susreti u pivničkom polju“

U Pivnicama je od 11. do 13. novembra 2016. održan 51. Festival interpretatora slovačkih narodnih pesama poznatiji pod nazivom „Susreti u pivničkom polju“.

U uvodnom delu otvaranja festivala prve večeri prisutne su pozdravili Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova APV, Mita Lačanski, predsednik SO Bačka Palanka i Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM.

Ove godine je na festivalu učestvovalo 15 pevača iz slovačkih vojvođanskih sredina kao i dva učesnika iz Hrvatske i Rumunije. Pratio ih je narodni orkestar pod dirigentskom palicom Valentina Mihajla Grnje a festival je vodio Rastislav Zornjan.
 
Stručni žiri je radio u sastavu Juraj Ferik (predsednik), Jarmila Jurica-Stupavski i Marija Zdravković (članice) a je vrednovao interpretacije i autentičnost pesama. Narodnu nošnju je vrednovala etnolog Vlasta Vinkovičova.

Pobednica festivala je bila Katarina Kalmarova iz Vojlovice – Pančeva koja je ujedno osvojila i Nagradu – statuu NSSNM.

Ukupna sredstva koja je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine izdvojio za ovaj festival iznose 237.728,00 dinara a podržala ga je i Kancelarija za Slovake u dijaspori.