51. Фолклорни фестивал „Tанцуј, танцуј…“ у Гложану

Данa 17. јуна 2023. године у Гложану је одржан традиционални 51. фестивал фолклора „Tанцуј, танцуј…“. Tакмичарски садржај фестивала је био подељен у три дела: у Дому културе је одржан концерт певачких група и оркестара а на сцени амфитеатра је био последподневни и вечерњи концерт фолклорних група који су у оквиру директног преноса пратили и гледаоци РТ Војводина.

Овај најмасовнији фестивал Словака у Војводини је окупио велики број учесника из скоро свих словачких средина регионално заступљених у Срему, Банату и Бачкој уз учешће гостујућих ансамбала.

Фестивал је и ове године у складу са Уговором о међусобним правима и обавезама суоснивача и суорганизатора фестивала наставио са организацијом према оваквом моделу. Тиме је фестивал осигуран не само финансијски него и организационо.

На почетку концерта певачких група и оркестара присутне у Дому културе је поздравила в.д.  директора Завода за културу војвођанских Словака Ана Спевак. У оквиру првог концерта фолклорних група на фестивалској позорници амфитеатра присутне су свечано поздравили председник Организационо-управног савета фестивала Михал Хатаља, председник Савета Месне заједнице Гложан Станислав Срнка, председница Националног савета словачке националне мањине Душанка Петрак и председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох. Модератори фестивала су били Ана Хрћан-Лесковац, Андреа Станивук и Растислав Лабат, аутор сценарија је била Катарина Мелегова-Мељихова а координатор фестивала је била Даница Врбова.

Према процени стручног жирија у категорији певачких група је освојила мушка певачка група СКУД-а Пивнице из Пивница, награда у категорији оркестара није била додељена а у категорији фолклорних ансамбала прву награду у награду Националног савета словачке националне мањине освојио је СКУД Пивнице из Пивница – фолклорни ансамбл ,,У пивничком пољу“.