50. Фолклорни фестивал „Tанцуј, танцуј…“ у Гложану

Данa 18. јуна 2022. године у Гложану је одржан традиционални 50. фестивал фолклора „Tанцуј, танцуј…“. Tакмичарски садржај фестивала је био подељен у три дела: у Дому културе је одржан концерт певачких група и оркестара а на сцени амфитеатра је био последподневни и вечерњи концерт фолклорних група који су у оквиру директног преноса пратили и гледаоци РТ Војводина.

Овај најмасовнији фестивал Словака у Војводини је окупио велики број учесника из скоро свих словачких средина регионално заступљених у Срему, Банату и Бачкој уз учешће гостујућих ансамбала.

Фестивал је и ове године у складу са Уговором о међусобним правима и обавезама суоснивача и суорганизатора фестивала наставио са организацијом према оваквом моделу. Тиме је фестивал осигуран не само финансијски него и организационо.

На почетку концерта певачких група и оркестара присутне у Дому културе је поздравио директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти. У оквиру првог концерта фолклорних група на фестивалској позорници амфитеатра присутне су свечано поздравили председник Организационо-управног савета фестивала Михал Хатаља, заменица председника Савета Месне заједнице Гложан Соња Ђуриш, председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох, председник Матице словачке у Србији Бранислав Куљик и председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош.

Према процени стручног жирија у категорији народних оркестара прву награду је освојио оркестар СКЦ ,,Павел Јозеф Шафарик“ из Новог Сада, прву награду у категорији певачких група је освојила девојачка група удружења Креативног центра из Ковачице а прву награду у категорији фолклорних ансамбала освојили су домаћини – Културно-просветно друштво ,,Једнота“ из Гложана којима је као апсолутном победнику уједно припала и статуа Националног савета словачке националне мањине.