48. „Pozorišne lovorike“

U Staroj Pazovi je u periodu od 27. oktobra do 5. novembra 2017. održana 48. Smotra slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva u Srbiji „Pozorišne lovorike“.

Organizatori i realizatori ovogodišnje smotre su bili SKUD „heroj Janko Čmelik“, Opština Stara Pazova, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji. U rad stručnog žirija su bili uključeni reditelji profesionalci – Jan Makan i Miroslav Benka i profesionalni glumac Miroslav Fabri. Razgovore posle izvedenih predstava je vodio Martin Prebuđila a u radu je učestvovao i žiri publike. Koordinator Smotre je bila Miroslava Kočišova.

001 Vavrin Pazova 2017 PIVNICA

U konkurenciji za nagrade učestvovalo je devet pozorišnih predstava a tokom prvog vikenda su nastupili pozorišni ansambli iz Pivnica („Dievča, ktoré písalo“), Vojlovice („Nemôžem zaplatiť, aj nechcem zaplatitť“), Kovačice („Pozdrav niekoho“ i „DR.“), Aradca („Levínec“). Tokom drugog vikenda učestvovali su ansambli iz Kovačice („Pani Margaréta“), Kisača („Zmizni od svojej ženy“), Stare Pazove („Diabol v raji manželskom“) i Kovačice („Nový Protheus“).

002 Vavrin Pazova 2017 VOJLOVICA

Poslednjeg dana Smotre – 5. novembra 2017. je usledila dodela nagrada najuspešnijim pojedincima i ansamblima. Nagradu za kulturu scenskog izražavanja je osvojio glumački kolektiv Gimko teatra Gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Kovačice u predstavi „Pozdrav niekoho“. Prema odluci žirija navodimo redosled najuspešnijih predstava: treću nagradu je osvojila predstava „Levinec“ Pozorišne sekcije Branislava Vierga Kulturnog centra iz Aradca; druga je pripala predstavi „DR.“ Pozorišta „VHV“ scene iz Kovačice; prvu nagradu i Statuu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je osvojila predstava „Pozdrav niekoho“ Gimko teatra iz Kovačice. Nagrade su uručivale predsenica NSSNM Ana Tomanova Makanova i predsednica Organizaciono-upravnog saveta „Pozorišnih lovorika“, predsednica SKUD „heroj Janko Čmelik“ – narodna poslanica Libuška Lakatoš.

003 Vavrin Pazova 2017 GYMKO

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je Smotru podržao sa 200.000,00 dinara.

004 Vavrin Pazova 2017 VHV

005 Vavrin Pazova 2017 LENIVEC

006 Vavrin Pazova 2017 KOMAR

007 Vavrin Pazova 2017 FEDOR

008 Vavrin Pazova 2017 KYSAC

009 Vavrin Pazova 2017 PAZOVA


tekst: Ana Simonović
foto: Aleksander Pop