46. „Pozorišni lovor“

U nedelju 15. novembra 2015. u Staroj Pazovi je svečano zatvorena 46. smotra slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva.

Za sedam takmičarskih dana na staropazovačkoj sceni je bilo izvedeno deset pozorišnih predstava iz Kovačice, Kisača, Pivnica, Padine, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Lalića, Pančeva a poslednjeg dana je nastupala gostujuća predstava Slovačkog vojvođanskog pozorišta iz Bačkog Petrovca.

vavrin den008 2015 002

Prema mišljenju stručnog žirija koji je radio u sastavu: doc. dipl. reditelj Miroslav Benka, značajan umetnik kao predsednik i članovi – dipl. reditelj RTV Jan Makan i dipl. glumac SNP u Novom Sadu Miroslav Fabri, prvu nagradu – zlatnu plaketu je osvojila predstava „Ad infinitum“ SP „VHV“ pri SKUD „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove u režiji Miroslava Kožika. Ovom ansamblu je ujedno pripala i statua NSSNM i nagradno putovanje na pozorišni festival u Slovačku. Drugu nagradu – srebrnu plaketu je osvojila predstava „Čarobnjak iz Oza“ L. F. Bauma u izvedbi SKPD „Detvan“ iz Vojlovice u režiji Tereze Veber Oravec. Treću nagradu – bronzanu plaketu je osvojila predstava Pavla Breznika „Štaa“ Nove scene ZOPAD Doma kulture „Mihal Babinka“ iz Padine u režiji Pavla Breznika.

vavrin den008 2015 003

Stručni žiri je dodelio nagrade sledećim učesnicima smotre: Hani Tancikovoj iz Bačkog Petrovca za najuspešniji debi i najuspešniju scenografiju; Miroslavu Baku iz Stare Pazove za najuspešniju autorsku muziku i Vladani Stepanović iz Stare Pazove za dizajn svetla u predstavi „Ad infinitum“; Terezi Veber Oravec za najuspešnije kostime u predstavi „Čarobnjak iz Oza“, Alisi Oravec i Stafenu Vidoviću iz Vojlovice za najuspešniju koreografiju u „Čarobnjaku iz Oza“; Danki Tomanovoj iz Kovačice za najuspešniju režiju predstave „Tri stjuardese u Parizu“; Pavlu Breznjiku iz Padine za originalnost pozorišnog komada „Štaa“; Ondreju Brni iz Bačkog Petrovca za najuspešniji muški epizodni lik u predstavi „Gore nogama“ i Andreji Karasovoj iz Kovačice za najuspešniji ženski epizodni lik „Tri stjuardese u Parizu“; Janu Garafiatu iz Padine za najuspešniji glavni muški lik i Snežani Garafiatovoj iz Padine za najuspešniji glavni ženski lik u predstavi „Štaa“.

vavrin den008 2015 004

 

Diplome za uspešna glumačka ostvarenja su dobili: Miroslav Jonaš, Saška Čižikova i Viktorija Šifelova iz Kovačice, Jaroslav Babuhna iz Padine, Svetlana Hrćanova iz Kisača, Martina Benkova iz Bačkog Petrovca, Rastislav Zornjan iz Novog Sada, Aleksandra Havranova iz Starej Pazove, Alisa Oravcova, Martin Marek i Miroslav Oravec iz Vojlovice.

Nagradu za kulturu scenskog izražavanja je osvojila predstava „Gore nogama“ u izvedbi Pozorišta „VHV“ iz Bačkog Petrovca.

 

vavrin den008 2015 005
 
46. smotru slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva u Srbiji je zatvorila Libuška Lakatošova, predsednica Organizaciono-upravnog saveta smotre i republički poslanik a nagrade je uručivao i Jan Litavski, potpredsednik NSSNM. Smotru je zatvorilo Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca predstavom Ivana Stodole „Čaj kod gospodina senatora“ – reality show u režiji Riharda Sanitre.

vavrin den008 2015 006

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je za „Pozorišni lovor“ izdvojio 200.000,00 dinara uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Na osnovu teksta Ane Simonović
Fotografije: Vladimir Lepšanović