45. ,,Бабинкини сусрети“

Почетак септембра за место Падину су карактеристични ,,Бабинкини сусрети – књижевни догађај посвећен сећању на значајног словачког војвођанског писца – песника за децу Михала Бабинке. Тако би било и ове године да није пандемије изазване вирусом Ковид-19. Организатори овог догађаја – запослени у огранку Општинске библиотеке Ковачица у Падини – дошли су на сјајну идеју да овогодишње сусрете реализују у нешто другачијем облику због тренутних безбедоносних мера спроведених управо због познате ситуације. Тако су 45. ,,Бабинкини сусрети попримили електронски облик захваљујући подршци Радио-телевизије Ковачица. Снимљени су као телевизијска емисија колажног типа. Овај догађај, односно телевизијско емитовање је из средстава Одбора за културу подржао и Национални савет словачке националне мањине.

Уводне речи су припале председници НССНМ Љибушки Лакатош и директору Општинске библиотеке у Ковачици Слободану Стевановском. У наставку су следили гости из области културе – Владимир Валенћик, директор Словачког издавачког центра, Марија Котвашова-Јонашова, књижевница, Ева Таубертова, Златко Шимак, Јанко Коларик, Ружена Краћицова, Јан Холош, Еленка Хањикова и Михал Кукучка. Поред њих поезију Михала Бабинке су говориле Ањичка Стреховска, Ана Сљивкова и Тамара Куљова – чланице рецитаторске секције библиотеке у Падини а своје књижевне радове представили су Еленка Ђуришова, Андреја Ломенова-Сабова, Ружена Краћицова и Јан Валента. Музички део су обогатили Маријана Марчекова – изведбом на клавиру, Тијана Њемогова – изведбом на флаути, Владимир Халај – изведбом на хармоници, такође извођачи Властимир Поволни и Иван Бокор, група ,,Уземљење и балерина Бланка Павелова.

За тему, сценарио и организацију овог догађаја била је задужена библиотекарка Зденка Обшустова а на реализацији је учествовао и Владимир Кухарик из РТВ ОК.

IMG 3909-min 1