41. Фестивал словачке забавне музике „Златни кључ“

У Селенчи је 30. октобра 2022. одржан 41. Фестивал словачке забавне музике познат као „Златни кључ“ у директном преносу Радио-телевизије Војводине. Поздравна реч је припала заменици председника Општине Бач Марини Балабан а фестивал је свечано отворила Ивета Галбава, саветница председника Владе Републике Словачке у области бриге о Словацима који живе у иностранству.

Овогодишњи фестивал је донео 10 нових песама у жанру забавне музике. Композиције је вредновао стручни жири у саставу Милина Склабински, Ервин Малина, Мирослав Звара, Властимир Поволни и гост из Словачке – познати музичар Марцел Палондер. Текстове песама је вредновала преводилац и песникиња Зденка Валент-Белић. Сценарио је написала Катарина Мелегова-Мелихова а модератори фестивала су били Малвина Золњан, Мирослав Гашпар и у бекстејџу Ана Беређи.

Победничку песму ,,Rytmus srdca“ је компоновала Ивета Ковач, интерпретатор песме је била Уна Амиџућ а осим награде стручног жирија Ивета Ковач је добила и Награду НССНМ – статуу академске уметнице Мире Бртке. Најбољу интерпретацију на фестивалу је имала Габријела Носаљ изведбом композиције Јураја Суђија млађег ,,Motýľ“. Награду за најуспешнији текст песме ,,Bezkrídli anjeli“ је добила Катарина Мелегова-Мелихова. За песму ,,Nedeľa“ – њен аутор Самуел Ковач је освојио награду публике и награду за највише освојених смс порука. Другу награду за композицију је освојила Ана Торђански а трећу награду Владимир Марушић.

Фестивал су заједно организовали КУД ,,Јан Колар“ из Селенче, Месна заједница Селенча, Општина Бач, Завод за културу војводђанских Словака и Национални савет словачке националне мањине уз подршку Канцеларије за Словаке у иностранству из Словачке Републике и великог броја спонзора из Селенче, односно са територије Општине Бач.

Фотографисао – Јарослав Беређи