4. sednica Izvršnog veća NSSNM

U četvrtak 23. aprila 2015. godine u Novom Sadu je održana 4. sednica Izvršnog veća NSSNM. Na dnevnom redu su bili materijali NIU „Hlas ljudu”, čiji osnivač je NSSNM.

Članovi Izvršnog veća su raspravljali o Odluci o NIU Hlas ljudu koja uređuje osnovna pitanja u vezi sa funkcionisanjem ove izdavačke ustanove – naziv i i sedište, organizacija, delatnost, osnovi uređivačke politike novina „Hlas ljudu“ način imenovanja i razrešenja članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora, direktora NIU „Hlas ljudu“, odgovornog urednika novina „Hlas ljudu“, finansiranje i druga značajna pitanja za funkcionisanje NIU „Hlas ljudu“.

Izmenjenu odluku u skladu sa važećom zakonskom regulativom Izvršno veće je odobrilo i predložilo da bude usvojena i na budućoj sednici NSSNM. Na sednici Izvršnog veća su predloženi i članovi Upravnog i Nadzornog odbora NIU „Hlas ljudu“ ali njihov konačan sastav će se znati tek  kada ih usvoji NSSNM.

Na sednici su predloženi i članovi komisije za vrednovanje projekata sa konkursa koje raspisuje AP Vojvodine a na koje mišljenje daje NSSNM.
 
Članovi Izvršnog veća su se posvetili i najnovijim informacijama u vezi privatizacije lokalnih elektronskih medija kao i zvaničnom odgovoru Ministarstva kulture i informisanja na pitanja, koja je ovom ministarstvu poslao NSSNM. Na osnovu mišljena Ministarstva, nacionalni saveti nemaju velike mogućnosti da utiču na proces privatizacije ovih medija, koji u skladu sa važećim zakonima moraju da se privatizuju do kraja juna ove godine.

Predloženo je i da NSSNM pruži finansijsku pomoć Mesnoj zajednici Bački Petrovac za organizaciju obeležavanja 270. godišnjice dolaska Slovaka u ovu opštinu.

Na dnevnom redu sednice je bilo i pitanja navodne pucnjave na kuću člana NSSNM Pavela Surovog. Članovi Izvršnog veća su imali na raspolaganju javne izjave Pavela Surovog kao i zvanično saopštenje Policijske uprave Novog Sada u vezi sa ovim slučajem.

Izvršno veće je jednoglasno osudilo ovaj akt kao i sve oblike nasilja bez obzira protiv koga su usmerena i čime su motivisana. Istovremeno smatra potpuno neprihvatljivim sva prevremena, neosnovana i tendenciozna tumačenja ovog događaja i njegovo dovođenje u vezu sa delovanjem Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Iz tog razloga Izvršno veće je zauzelo stav da pozove nadležne organe da ovaj slučaj u potpunosti istraži i do kraja objasni, te da o rezultatima istrage obavesti javnost.