34. festival slovačke popularne muzike

Dana 19. oktobra 2014. u Domu kulture u Selenči je održan 34. festival slovačke popularne muzike poznatiji kao „Zlatni ključ“ koji su u direktnom televizijskom prenosu mogli da prate i gledaoci RTV.

Prisutne su pre početka televizijskog prenosa pozdravili: potpredsednik Skupštine opštine Bač Jozef Kovač, potpredsednica Skupštine APV i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova i predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Igor Furđik koji je u okviru televizijskog prenosa svečano otvorio festival.

zk 2014 002

Zahvaljujući 34. festivalu „Zlatni ključ“ žanr popularne slovačke muzike je obogaćen za 12 novih pesama. Stručni žiri je radio u sastavu: Tanja Banjanin, Slovenka Benkova i Milina Sklabinski a rezultati njihovog rada su bili sledeći: prvo mesto je osvojila kompozicija „Prečo láska odchádza“ autora Jana Petraša u izvedbi Anite Petrak, tekst za ovu pesmu je napisao Žan Petrak. Drugu nagradu je osvojila pesma „Neskorá láska“ autora Miroslava Zvare u izvedbi Kristijana Hekelja a tekst je napisala Katarina Mosnakova. Treću nagradu je osvojio Fero Prokopec za kompoziciju „So srdcom na dlani“, tekst je napisala i ujedno osvojila nagradu u ovoj kategoriji Aneta Lomenova. Pesmu su izveli Anička Dudkova-Pecnikova i Mirko Cerović a ova pesma je ujedno dobila i najviše sms glasova. Nagradu za najbolju interpretaciju je dobila Anita Petrakova a Nagradu žirija publike je dobila pesma „Červené hviezdy“ autora Jana Dobrika. Pesmu je izvela grupa „Maks“ sa Anom Beređijevom i Ljudmilom Ragovom.

zk 2014 003

U okviru revijalnog dela festivala nastupila je poznata slovačka grupa „La Gioia“ a moderator festivala je bila Ana Margareta Valentova. Organizacija festivala je pripala Udruženju za očuvanje kulture, tradicije i umetnosti „Selenča“ i Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka. Festival je finansijski podržao i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Fotografije: Monika Necpalova