29. Дечји фолклорни фестивал ,,Злата брана“

У Кисачу је 25. јуна о.г. одржана је 29. Дечја смотра фолклора ,,Злата брана“, трећи по реду овогодишњи фестивал, које је Национални савет прогласио за свемањински. Стручни жири који је пратио наступе такмичарских ансамбала био је у саставу: Ана Медвеђова (етнолог), Оливера Попадић (музички педагог) и Јан Славик (кореограф и идејни творац и оснивач овог фестивала).

Резултати њиховог оцењивања су следећи: прва награда и статуа НССНМ додељена је Дечјем фолклорном ансамблу ,,Влочка“ ОШ ,,Млада поколења“ Ковачица, 2. награда Дечјем фолклорном ансамблу ,,Ратолест“ СКУД Пивнице (млађа група) из Пивница а 3. Награда је припала Дечјем фолклорном ансамблу ,,Вркочики“ ОШ ,,Братство“ из Арадца.

За одличан интерпретативни ниво жири је одлучио да додели специјалне награде следећим ансамблима: ДСА КУД ,,Петровска дружина“ (,,Нађеје“ и средња група) из Бачког Петровца, ДФА ,,Бажаличка“ КУЦ ,,Зволен“ из Кулпина, ДФС КУД ,,Петровска дружина“ (старија група) из Бачког Петровца, ДФА ,,Звончеки“ СКПД Ердевик из Ердевика и ДФА СКУД ,,Слњечњица“ из Основне школе ,,Маршал Тито“ (млађа група) у Падини. Још једна специјална награда додељена је Алени Паликовој, секретарки Културног центра Кисач, а реч је о признању Центру за културу Кисач за успешну организацију фестивала.

Овогодишњу 29. Дечју смотру фолклора ,,Злата брана“, која је с правом добила и међународни назив, организовала је Културно-просветна установа Кисач под покровитељством Града Новог Сада, који је и финансирао фестивал. Финансијски су га подржале и друге институције: Министарство културе Републике Србије, Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака и Канцеларија за Словаке у иностранству. Према оценама, ово је био најуспешнији и најлепши фестивал до сада.

У оквиру гала програма изведене су 32 музичко-певачке и плесне тачке и наступили су ансамбли из наше земље и иностранства (Мађарске, Хрватске, Словачке). На почетку главног програма, модератор Андреа Михаљ је позвала на сцену плесни пар из сваке извођачке трупе. Присутнима се одмах обратио Павел Сурови, директор Културног центра Кисач и пожелео добродошлицу гостима. Говор је оджала и Душанка Петрак, председница НССНМ, а фестивал је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада за културу. Као и обично, гала концерт су предводили млади глумци из Кисача.