12. сусрети словачких учитеља

Сусрети словачких учитеља са „Доње земље“, који раде у националним школама у Мађарској, Хрватској, Румунији и Србији одржани су у Гимназији „Јан Колар“ у Бачком Петровцу у организацији Националног савета словачке националне мањине и Асоцијације словачких педагога. Учитеље је поздравио Петер Прохацка, подпредседник Канцеларије за Словаке у дијаспори, Татјана Вујачић, председница Националног савета словачке националне мањине и директорка Гимназије „Јан Колар“, Јармила Врбовски. Сусрете је водила Татјана Нађ а организацију овог догађаја је обезбедила Светлана Золњан.

У оквиру сусрета учитељи су анализирали стручну тему Наш словачки језик – интегративна компонента у васпитно – образовном процесу у националним школама.

У уводном делу чула су се стручна предавања др Јасне Ухларик и доц. др Зузане Тир са Одељења словакистике Филозофског факултета у Новом Саду, након тога уследила су предавања из Мађарске, Румуније, Хрватске и Србије. У име учитеља из Србије говорили су Марија Андрашик, Јармила Пантелић из ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу и Ана Хрк и Ева Полиак Хрк из ОШ „Млада поколења“ из Ковачице.

Овај догађај су финансијски подржали Национални савет словачке националне мањине и Канцеларија за Словаке у дијаспори.