Тематски састанак и дијалог са матичарима

У четвртак 12. марта 2020. годинеодржан је тематски састанак и дијалог са начелницима општинских управа и матичарима општина и градова у којима је у се службенојупотреби словачки језик и писмо, у организацији Националног савета словачке националне мањине а у оквиру Одбора за службену употребу језика и писма.  

 IMG 0648

Састанак је одржан у великој сали Скупштине општине Бачки Петровац уз учешће представника републичких власти Биљане Петковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сектора за матичне књиге и регистре и Биљане Марковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, из сектора за људска и мањинска права.

IMG 0627-min

Речи добродошлице изговорили су председник општине Бачки Петровац, Срђан Симић, председница Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатошова, председник Скупштине општине Бачки Петровац, члан Националног савета словачке националне мањине Јан Шуљан и председавајући Одбора за службену употребу језика и писма Владимир Францисти. Госпођа Лакатошова је нагласила да је овај састанак користан за све нас и да ће резултати сигурно бити видљиви у пракси, као и чињеница да је словачки језик и писмо службено користе у 11 локалних самоуправа и две месне заједнице: „Ми Словаци, припадници мањинског народа, живимо заједно с већинском нацијом, једни са другима, а не једни поред других, а такође се разумемо и сарађујемо једни са другима. Ово је богатство наше земље на које с правом можемо бити поносни. „

IMG 0664

У радном делу, о активностима Министарства и унапређењу централног регистра као јединствене електронске базе података о личним подацима грађана су излагале, Биљана Петковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, сектора за матичне књиге и регистре и Биљана Марковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе , из сектора за људска и мањинска права.

Мариа Поптешин, дипл. правник, секретар НССНМ и координатор ОСУЈП НССНМ информисала је учеснике о Закону о матичним књигама, Закону о службеној употреби језика и писама и Закону о националним саветима националних мањина.

 

Након тога, матичари су изнели проблеме са којима се сусрећу приликом издавања докумената и извршена је обострана комуникација са представницама министарства и националног савета у циљу отклањања лоцираних проблема.

Присутни матичари и радници у локалним канцеларијама изразили су задовољство овим тематским састанком. Сматрају да је ово први корак у решавању великог проблема и желели би да се чешће састају, јер ће се решењу проблема допринети само подизањем свести о самом проблему.

На самом крају одржан је заједнички радни ручак свих присутних у организацији општине Бачки Петровац, на којем су матичари и представници локалних самоуправа изменили контакте, конкретна искуства и добру праксу у овој области.

IMG 0618-min