Са конференције ,,Економски подстицај неразвијених општина и положај националних мањина”

У Новом Саду 19. јуна 2020. је у организацији Центра за регионализам и Фондације за отворено друштво одржана Конференција под називом ,,Економски подстицај неразвијеним општинама и положај националних мањина”. У оквиру уводног дела конференције говорили су: Александар Попов, директор Центра за регионализам, Милинка Хрћан, в.д. Секретара Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – заједнице и Александра Шањевић из Фондације за отворено друштво. На конференцији су учествовали: Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе – Билатерални споразуми о заштити права мањина и економски положај мањина; Горан Башић, директор Института друштвених наука – Економски положај мањина – нормативни оквир и пракса; Гордана Лазаревић, магистар економских наука – Колико држава користи податке надлежних институција и организација цивилног друштва за креирање државних политика; Јелена Перковић, координаторка и истраживач на пројекту – Представљање резултата истраживања ,,Економски подстицај неразвијеним општинама и положај националних мањина”. Изнети су и ставови представника националних савета и препоруке а завршну реч дао је Александар Попов.

Препоруке овог једногодишњег истраживања и које су изнете на овој конференцији су следеће:

У области и општине које су недовољно развијене потребно је креирати мере које ће подстицати улагања, приватна и јавна – у производне капацитете који доносе нову запосленост нових радних места.

Периодично (на три или четири године) радити извештаје и анализирати учинке односно ефекте подстицајних мера и улагања средстава у развој неразвијених општина с посебним делом који би се односио на мултиетничке општине.

Државни органи и организације Србије, заједно са јавношћу и нарочито с правном струком, требало би да донесу препоруку како поступати око определи око обавезе (или необавезе какав је сада случај) око изјашњавања о националној припадности посебно у ситуацијама када се попуњавају званични државни документи свих врста а који се даље користе у обради разних статистичких података.

Дефинисати стратешко опредељење о правцима развоја мултиетничких неразвијених општина и подручја. У складу са тим усмеравати подстицајна развојна средства из буџета Републике Србије и у складу са тим усмеравати међународну развојну помоћ.

Донети мере о ублажавању миграционих и емиграционих процеса с посебним мерама у неразвијеним мултиетничким подручјима.