Промоција Српско-словачког правно терминолошког речника

у штампаној форми

У среду 20. децембра 2023. године, са почетком у 17.00 часова у просторијама Завода за културу војвођанских Словака у Новом Саду, Одбор за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине организовао је Промоцију штампане верзије српско-словачког правног терминолошког речника.

Присутне је најпре поздравила директорка Завода за културу војвођанских Словака Ана Спевак, а потом и председница НССНМ Душанка Петрак, која је напоменула да се речник сматра капиталним делом, што је резултат многих године искуства компетентних стручњака у области превођења, лингвистике и права. Намењен је свима који свакодневно користе словачки језик у службеној комуникацији у Србији, као и судским преводиоцима. О речнику је говорио проф. др. Мирослав Витез, др Зденка Валент Белић и др Зузана Тир

Једна од основних мисија Националног савета словачке националне мањине у Србији је брига о службеној употреби нашег матерњег језика, а пракса је показала да је израда српско-словачког речника административне и правне терминологије неопходна за њено очување и унапређење нивоа књижевног словачког у службеној употреби у Србији. Поред покрајинске администрације у Републици Србији, словачки језик се званично користи у више општина, градова и села, а динамичним развојем привреде у Србији отварају се словачка предузећа које раде по српском законодавству. Оба ова језика у свакодневном раду користе стручњаци запослени не само у органима државне управе, већ и у школама, установама културе и другим институцијама. Судским преводиоцима за словачки језик, које постављају министарство и покрајински секретаријат, свакодневно је потребна стручна правна терминологија. Дешава се да органи власти и службеници користе различиту терминологију, а као резултат тога, ниво писаног словачког језика у Србији опада.

Речник је развио тим стручњака који је окупио НССНМ. Тим за израду речника чине: др Зденка Валент Белић, Ана Вршкова, Милина Крижан, проф. др. Мирослав Витез, др. Зузана Тир, Александра Боројев и Сања Радаковић.

Након пропмоције штампане верзије Српско-словачког правног терминолошког речника, НССНМ је за све присутне припремила предбожићни коктел.