Министаркa културе Словачке у посети НССНМ

Дана 22. фебруара 2019. министарка културе Републике Словачке Љубица Лашшакова посетила је Национални савет словачке националне мањине у Новом Саду. У делегацији са госпођом министарком је такође била и амбасадор Словачке Републике Њ.Е. Дагмар Репчекова, такође Петер Хајнала – директор канцеларије министарке, Милан Цигањ – спољнополитички саветник министарке, Јозеф Шволик – генерални директор секције уметности, Михал Хрушик – 3. секретар у Амбасади Словачке Републике и Братислава Лаћарак – преводилац у Амбасади Словачке Републике у Београду. Испред НССНМ ову високу дипломатску делегацију је поздравила председница НССНМ Љибушка Лакатошова а присуствовали су и потпредседници НС – Павел Сурови, Татјана Вујачић и Златко Шимак, такође председница Одбора за културу Ана Чапељова и координаторка ОЗК Светлуша Хлавач.

IMG 0895

У разговору је председница Лакатошова упознала госпођу министарку о изборима за националне савете националних мањина који су се одржали крајем прошле године. У оквиру централне теме разговора обе стране су анализирале могућности изградње словачког културног центра у Новом Саду који подржава Словачка уз сарадњу са Републиком Србијом, АП Војводином и Градом Новим Садом. У овом центру би нашли своје просторе НССНМ, Завод за културу војвођанских Словака као и друге институције и организације. Између осталог и студенткси дом за словачке студенте који се одлуче за студије на новосадском универзитету. Своју спремност да изађу у сусрет овом значајном пројекту су изразили и председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић.

Како је госпођа министарка Лашшакова дан раније 21. фебруара 2019. године, посетила Ковачицу у оквиру међународног дана матерњег језика, током разговора у НССНМ је пренела своје утиске и још један интересантан предлог за словачку националну заједницу – могућност изградње центра наивне уметности у Ковачици. Осим тога истакнуто је да Спомен дом познатог сликара ковачичке наиве Мартина Јонаша, који је у власништву НССНМ и дат на корипћење Галерији наивне уметности, тренутно није сасвим у функцији.