Квиз Упознај своју прошлост

НССНМ је по 9. пут организовао квиз знања: Упознај своју прошлост. Такмичење је одржано у четвртак, 17. новембра 2022. године у Основној школи „Маршал Тито“ у Падини. У оквиру такмичења подељене су и награде ученицима у оквиру пројекта Моји словачки преци. Пројекат је финансијски подржала и Канцеларија за Словаке који живе у иностранству. Гостима су се обратиле Марија Галасова, директорка школе домаћина, Татиана Нађ, бивша председница образовног одбора НССНМ, и уручила школи домаћину поклоне, зидне мапе за кабинет словачког језика. Координатор и аутор пројекта је Светлана Золњан.

Циљ пројекта Упознај своју прошлост је продубљивање националне свести, континуирано упознавање словачке културе, значајних личности, догађаја и институција које су допринеле очувању и развоју словачког идентитета и националне свести.

Учесницима такмичења, ученицима 7. и 8. разреда, било је на располагању преко 200 унапред припремљених квиз питања. Питања су углавном из историје војвођанских Словака и углавном су усмерена на наставни план и програм из додатака историје за 6. – 8. разред основне школе као и на питања из области културе.

Овог пута такмичило се осам екипа из наших основних школа.Сваки тим се састојао од по четири члана из једне школе. На такмичењу су учествовали представници ОШ „Млада поколења“ из Ковачице, ОШ „Јан Амос Коменски“ из Кулпина, ОШ „Маршал Тито“ из Падине, ОШ „Братство“ из Арадача, ОШ „Јозеф Марчок Драгутин“ из Гложана, ОШ „15. Октобар“ из Пивница, Основна школа „Јан Колар“ из Селенче и екипа Основне школе „херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове. Такмичење је пратио трочлани жири у саставу: председник Патрик Малина – професор рачунарства и аутор софтвера, тренутно директор ОШ „15. Октобар“ у Пивницама, Нинослав Детка, професор историје и заменик директора Средње медицинске школе у ​​Новом Саду и Марија Галасова, директорка ОШ „Маршал Тито“ у Падини.У финале су се пласирале две екипе из Пивница, Арадца и екипа основне школе из Падине. Најуспешнији су били ученици из Арадца. За све учеснике обезбеђене су награде и захвалнице.