ДУНАВ НАС СПАЈА

У петак, 28. фебруара, одржан је 3. радни састанак пројекта „Дунав нас спаја”. Организатор и домаћин овог скупа била је русинска национална мањина са републичком посланицом Оленом Папуга.

            У Кули су се представници Вуковарско-сријемске жупаније поново састали са представницима Националних савета националних мањина како би се ојачала институционална повезаност националних мањина у пограничној зони кроз могућности културне размене и унапређења туристичке понуде кроз реализацију заједничких активности националних мањина. Потом су поједини представници представили своје предлоге или прелиминарне планове.

            Испред Националног савета словачке националне мањине састанку су присуствовали Либушка Лакатош, председница Националног савета словачке националне мањине, Мариа Поптешин, секретар институције и координатор Одбора за службену употребу језика и писма, и Анна Хорватова, председница Одбора за информације.

            Председница Либушка Лакатош представила је приоритете наше заједнице. Свима је можда јасно да су потребе једно, а могућности нешто друго, и не могу се све реализовати, стога: „Ми смо се данас фокусирали на две такве потребе: студијска путовања прекограничном зоном и набавка ИТ опреме како би учинили корак ка томе да спречимо одлазак младих у иностранство. То ће бити дугорочан и захтеван посао. Међутим, важна је   Намера НССНМ да покуша да смањи одлазак младих у иностранство, на начин, да иностранство доведе код нас, путем размене добре праске и отварања нових видика и могућности о учетвовању младих у друштвеним активностима словачког живља у Србији,   које су креиране од њих самих, те да се подстакну да се одлуче и да се професионално баве областима културе, туризма, образовањем у циљу очувања словачке културне баштине и језика и писма код куће.

            Набавка ИТ опреме за потребе словачких удружења, која су у великој мери носиоци културног живота Словака, допринеће побољшању праћења нових трендова путем електронских средстава, што је такође предност за надгледање и накнадно аплицирање за средства ЕУ .

            Све ово допринело би подизању националне свести код Словака у Р. Србији, што би допринело смањењу масивног одласка деце у иностранство у раној доби, повећавајући на тај начин број деце у школама у којима се одвија настава на словачком језику”.

            Овај обећавајући пројекат доноси позитивне закључке. Већ према реакцијама учесника пројекта, могу се очекивати рани резултати и реализација конкретних циљева и предлога.

             Милина Хрћан, заменик покрајинског секретара за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице, такође је била присутна на састанку.