Дан Словака у Мађарској

Дана 6. јула 2024. године у живописном селу Черња (на мађарском Bakonycsernye) прославили су Дан Словака у Мађарској у организацији Националне словачке самоуправе у Мађарској, портпаролa парламента Словака у Мађарској и Завода за словачку културу у Мађарској а уз учешће специјалних гостију из Словачке и тзв. словачког иностранства.

Мађарски Словаци су за ову прилику припремили разноврстан програм који је укључивао откривање споменика у част насељавања овог места, екуменско богослужење у евангеличкој цркви, уручење награда НССМ, програм ученика словачке школе из Будимпеште, дефиле словачке ношње у Мађарској, гала програм регионалних центара ЗСКМ и низ интересантних пратећих догађаја. Програм у евангелистичкој цркви укључио је и свечане говоре. Говорили су и потпредседник Владе Мађарске Миклош Шолтес, председница Канцеларије за Словаке у дијаспори Дагмар Репчекова и председница Националне словачке самоуправе у Мађарској Алжбета Холерова Рачкова.

Место Черња се налази у округу Престоничкобеоградском у округу Мор. У периоду од 1724 – 1726. г. овде су досељени Словаци из Њитрјанских и Тренчјанских насеља који су са собом донели основе шумарства и виноградарства. Исповедање евангеличке вере омогућила им је породица грофа Зихија, која је за њих подигла цркву и школу.

Овом значајном догађају Словака у Мађарској присуствовали су и председница НССНМ Душанка Петрак заједно са потпредседником Извршног одбора НССНМ Мирославом Томашем.